Translate

dinsdag 8 december 2020

De geheimen achter het luchtalarm van gisteren

Gisteren ging het weer: het (bijna) maandelijkse luchtalarm. De oefensessie duurde exact 86 seconden. En we kregen ongeveer tegelijkertijd op onze telefoon een NL-alert. 


Quest geeft nadere achtergrondinformatie bij het luchtalarm. 

1. Het luchtalarm waarschuwt voor luchtaanvallen
Ja, geluid gaat door de lucht, maar de naam komt toch echt van de oorspronkelijke functie: het luchtalarm werd ingevoerd om te waarschuwen voor luchtaanvallen. De eerste sirenes verschenen kort voor de Tweede Wereldoorlog, maar pas daarna werd het systeem landelijk ingevoerd.

Officieel heet het systeem geen luchtalarm, maar WAS: het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem. Het is namelijk ook bedoeld om te waarschuwen bij een grote brand of als ergens gevaarlijke stoffen ontsnapt zijn. Een luchtaanval lijkt minder waarschijnlijk.

2. Het luchtalarm wordt niet elke maand getest
Goed, vrijwel elke eerste maandag van de maand is het raak. Maar op feestdagen gaat de test van het luchtalarm niet door. Valt Tweede Pinksterdag bijvoorbeeld op de eerste maandag, dan wordt het geloei een maandje overgeslagen.

Ook andere landen testen trouwens hun alarm. Finland bijvoorbeeld heeft ook een sirene op de eerste maandag van de maand. In Frankrijk is het elke eerste woensdag van de maand raak. En België test op elke eerste donderdag van het kwartaal.

3. De test duurt 1 minuut en 26 seconden
Het idee achter de maandelijkse sirene is dat getest kan worden of het alarm het nog doet zonder dat mensen denken dat er een ramp gebeurd is. Ook worden mensen zo bewust van het bestaan van het alarm. Na 86 seconden stopt het testalarm weer.

Maar waarom exact 86 seconden? Het testfragment van leverancier Siemens heeft deze duur, meldt de luchtalarmenbeheerder, het Instituut Fysieke Veiligheid. Achter die keus zit geen grote wetenschap, mailt woordvoerder Jeroen de Bruin van Siemens op zijn beurt. 'Tijdens de engineeringsfase zijn een aantal geluidsfragmenten gepresenteerd en het huidige geluidsfragment is toentertijd uitgekozen. Dit geluidsfragment heeft toevallig een lengte van 86 seconden.'

Vanwege de korte duur hoeven we ons geen zorgen hoeven te maken over een vijandelijke aanval, precies op de eerste maandag om 12:00 uur. In dat geval zouden de sirenes langer blijven loeien, waardoor het duidelijk geen oefening is. Een vijand haalt dus weinig voordeel uit zo'n verrassingsaanval. Nou ja, 1 minuut en 26 seconden dan.

4. Er staan 4278 sirenes in Nederland
Als je er oog voor hebt, zie je de driedubbele witte schijven op heel wat plekken staan. Ze staan vaak op hoge gebouwen, maar zijn in landelijke gebieden ook nog wel eens bevestigd bovenop een paal.

In elk dorp vanaf duizend inwoners staat een luchtalarm opgesteld. Ook kleinere dorpen die dicht bij een mogelijk gevaar liggen, zoals een industriegebied, zijn een paal toebedeeld.

5. Het luchtalarm gaat uit de lucht
Volgens de oorspronkelijke plannen had het systeem al begin 2020 afgeschaft moeten worden. Als vervanger wil de overheid berichtjes sturen via je telefoon, het NL-Alert. Maar dat systeem werkt nog altijd niet vlekkeloos: lang niet iedereen blijkt de testberichten te ontvangen.

Bron: Quest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .