Translate

woensdag 9 december 2020

Stem op het woord van het Jaar 2020

De jaarlijkse favorietenlijst voor het Van Dale woord van het jaar geeft vaak een goed inzicht in de belangrijke gebeurtenissen van dat afgelopen jaar. 

Dat geldt zeker voor de shortlist van 2020. Ruim 80% bestaat uit coronatermen!

Coronamoe
Dus vindt u op de lijst heel bekende woorden als bv. anderhalvemetersamenleving, covid en coronamoe.  Er bestaan volgens de website taalbank.nl. sinds maart zelfs meer dan duizend nieuwe termen, die direct met corona verband houden. 

Klimaat en racisme
Maar de shortlist bevat ook woorden als klimaatwanhoper en stekkergekte, die wijzen naar de klimaatdiscussie. En het woord racismeknielen, dat voortkomt uit Black Lives Matter. Ook de 'fabeltjesfuik', een vondst van het TV-programma Zondag met Lubach, heeft zijn plaats in de top-20 gevonden.  

Top-20
De top-20 bestaat uit de volgende woorden, alfabetisch gerangschikt. Bij het stembiljet op de website vindt u een uitgebreidere toelichting bij het woord.
- anderhalvemetersamenleving
- blokjesverjaardag
- coronamoe
- covid
- covidioot
- eenzaamheidsvirus
- fabeltjesfuik
- hoestschaamte
- infodemie
- jojolockdown
- klimaatwanhoper
- kuchscherm
- lockdownfeestje
- raambezoek
- racismeknielen
- stekkergekte
- testsamenleving
- uitsluitingscultuur
- viruswappie
- zelfquarantaine

Stem nu op uw favoriet.
Iedereen kan meedoen aan de stemming, dus u ook! Stemmen kan t/m maandag 14 december 17.00 uur. Op dinsdag 15 december om 05.00 uur 's ochtends wordt op deze website het winnende Van Dale Woord van het Jaar 2020 bekendgemaakt.

Stem
* Kies je woord van 2020

Meer achtergrondinformatie: dagblad Trouw

Laatste nieuws:

Nederland: Anderhalvemetersamenleving
Woordenboekenmaker Van Dale maakte dinsdag 15 december de uitslag bekend. ‘Anderhalvemetersamenleving’ won de verkiezing met overmacht: de term kreeg 29,8 procent van de stemmen en liet daarmee ‘fabeltjesfuik’ (11 procent) en ‘viruswappie’ (10,6 procent) ver achter zich.

Vorig jaar werd het woord ‘boomer’ gekozen tot Woord van het Jaar. Eerdere winnaars waren onder andere ‘blokkeerfries'(2018), ‘treitervlogger’ (2016), ‘sjoemelsoftware’ (2015), ‘selfie’ (2013), project X-feest (2012), ‘ontvrienden’ (2009) en ‘swaffelen’ (2008). ‘Bokitoproof’ won de eerste verkiezing in 2007.

België: knuffelcontact
In België werd tegelijkertijd ook de verkiezing gehouden. Onze zuiderburen kozen met een overgrote meerderheid van de stemmen (53,3 procent) voor het woord ‘knuffelcontact’ tot hun woord van het jaar. De woordenboekenmaker omschrijft de term als ‘persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis’. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .