Translate

woensdag 2 juni 2021

Gebakken spons voor honden is taai broodje aap

Waarschuwingen dat hondenhaters stukken dodelijke gebakken spons achterlaten op uitlaatplekken, jagen hondenliefhebbers al jaren de stuipen op het lijf. Bij nader onderzoek blijken de ‘sponzen’ telkens purschuim, wespennesten, etensresten, galappels of andere objecten. Sommige kunnen kwaad, maar ze zijn niet met kwade bedoelingen neergelegd.

Elzo Smid sprak met dierenartsen, agenten en andere betrokkenen en schreef er een heel boek over. Case closed? Toch niet: het boek laat ook zien waarom het verhaal immuun is voor debunking. 

Overhaast
De loze waarschuwingen worden in stand gehouden doordat hondenvrienden ze overhaast op sociale media zetten, waar ze worden bevestigd door een koor van verontwaardigde burgers die oproepen tot standrechtelijke executie van de daders. Politie en nieuwsmedia spelen een dubbele rol: regelmatig ontkrachten zij de waarschuwingen, maar vaak geven ze ze kritiekloos door of brengen ze de rectificatie minder prominent dan de vals gebleken melding. (Zie voor een uitgebreidere recensie broodjeaapblog De Gestolen Grootmoeder.)

Elzo Smid: Gebakken spons of broodje aap? Het complete verhaal. Assen: Koninklijke Van Gorcum. 113 pp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .