Translate

woensdag 23 juni 2021

Machtsgreep in kustrecreatie: wie is gebaat bij de verroompottisering?

Het publiek mocht mee bepalen welk onderwerp het bekende journalistieke platform Follow the Money nader zou gaan onderzoeken. Na 122 onderzoeksvoorstellen en 2.743 uitgebrachte stemmen werd het onderzoeksthema bekend: de ‘verroompottisering’ van de Nederlandse kust.

Het thema is ingebracht door Jos van der Maarel, die een huisje op huurgrond heeft op Duinrand. Hij  heeft in 2018 een vereniging opgericht om het park te behouden.

Actueel thema
Het is een actueel thema waarover veel Nederlanders zich zorgen maken. Het voorstel van Jos van der Maarel gaat niet alleen over zijn eigen huisje, maar stelt de manier waarop veel kleinschalige vakantieparken worden ingelijfd bij grote internationale organisaties ter discussie. De rechtspositie van de huurders is zwak, en gemeenten gaan vaak overstag onder de (financiële) druk van grote organisaties zoals Roompot, Centerparcs en Landal. Andere spelers op dit terrein zijn bv. Droomparken, Topparken en Molecaten. 

Roompot
Roompot was tot 2012 een familiebedrijf, maar is sindsdien in handen van verschillende participatiemaatschappijen. In juni 2020 werd het bedrijf eigendom van het roemruchte Amerikaanse private equity-bedrijf KKR. Dat geeft de nodige financiële slagkracht, zo blijkt. Vorige week maakte Roompot bekend concurrent Landal Greenparks over te nemen. De combinatie zou in een klap de grootste speler van de Europese markt worden, met parken in het Verenigd Koninkrijk en verschillende landen op het Europese vasteland.

Wat moet worden onderzocht?
De Kust komt zo in handen van buitenlandse investeerders. Campings en eigen huisjes/moeten wijken voor mooie resorts met vaak verplichte verhuur. Onbetaalbaar voor de modale burger. Leegstand en eenheidsworst liggen op de loer. Lokale politiek (bijv. op Schouwen-Duiveland en in Zeeuws-Vlaanderen) veert vaak kritiekloos mee. Ook de gemeente Rotterdam wil haar fameuze recreatieoord in Hoek van Holland gaan verkopen tot woede van de eigenaren van het 'Oude en Nieuwe Kamp' (zie foto).

Voor wie heeft dit gevolgen?
De Kust wordt te duur voor de modale vakantieganger. De Middenstand lijdt. Eigenaren van huisjes op huurgrond worden geruïneerd door een slechte rechtspositie. De kust wordt een aaneenschakeling van steeds meer dure recreatiewoningen en hoogbouw. 

Link
* Lees meer over de achtergronden voor dit onderzoek van Follow the Money

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .