Translate

zondag 6 juni 2021

De Slag om de Schelde: misschien wel de beste Nederlandse oorlogsfilm

Filmcritici van de landelijke dagbladen, maar ook van specialistische filmbladen zijn unaniem zeer lovend over de oorlogsfilm 'De Slag om de Schelde'. Vanaf gisteren is het oorlogsepos op Zeeuwse bodem in de bioscopen te zien.


Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant, waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa. Toch is er door de jaren heen veel te weinig aandacht aan besteed. Daar komt met deze film misschien nu een einde aan. 

Bioscoop en Netflix 
De 'Slag om de Schelde' is de duurste Nederlandse oorlogsfilm sinds Zwartboek (2006) met een budget van 14.5 miljoen euro. Door de coronacrisis is de vertoning in de bioscopen diverse keren uitgesteld. In het najaar verschijnt de film ook op Netflix, maar 'je moet 'm echt op het bioscoopscherm zien', aldus Trouw.

Recensies
'De Slag om de Schelde is misschien wel de beste Nederlandse oorlogsfilm tot nog toe' (Trouw)
'De Slag om de Schelde is een film voor het serietijdperk: razendsnel verteld en vol met cliffhangers' (de Volkskrant)
'In stemmig grijs geschoten is De Slag om de Schelde een boeiend stuk vaderlandse geschiedenis en een filmprestatie van formaat ineen' (AD)

Lees meer:
Beste Nederlandse oorlogsfilm ooit (recensie in In de Bioscoop door Jochum de Graaf)
* Informatie over de film, al gepubliceerd in december 2020 in Leuk en Informatief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .