Translate

zondag 5 september 2021

Ook last van de spinneninvasie?

Spinnentijd is weer begonnen en er lijkt een heuse spinneninvasie gaande te zijn. Zijn ze dit jaar nog groter?


Het AD geeft er antwoord op. We citeren.

Spinnenmaand
September is een echte spinnenmaand, omdat de herfst dan begint. Er zitten niet echt meer spinnen in je huis, maar je ziet ze meer. ,,In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden. En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren. Spinnen moeten het immers zonder dating-app doen. Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt. Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn”, legt een meteoroloog van Weeronline uit.

De kruisspin, die langs je huismuren en in je tuin leeft, is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.

Heel veel soorten 
Wie een goede achtertuin heeft, met voldoende verschillende soorten planten en bloemen, kan ervan uitgaan dat er wel veertig tot vijftig soorten spinnen in leven. Van de tijgerspin tot de kruisspin en van de trilspin tot de springspin. 

Belangrijk
Spinnen zijn ongelooflijk belangrijk, benadrukt Anne Krediet van de Nederlandse Entomologische Vereniging, die aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promotieonderzoek doet. ,,Ze eten allerlei kleine dieren, waaronder vliegen, pissebedden en muggen. Als spinnen ineens weg zouden zijn, krijgen we een ongelooflijke overlast van insecten en andere kleine kruipende dieren.”

Angst onnodig
Angst voor de achtpotige beestjes is nergens voor nodig. ,,De spinnen die in Nederland leven, zijn niet in staat de menselijke huid te perforeren.” Anders gezegd: ze kunnen niet door de huid komen om hun gif in te spuiten. Echt schade kunnen ze ons dus niet berokkenen. En ook het verhaal dat mensen jaarlijks een kleine tiental spinnen eten in hun slaap is een fabel. Krediet: ,,Het zou best kunnen dat je een keer wat doorslikt, maar dat kan je ook met een vlieg overkomen.”

Voor degenen met een spinnenfobie: wees gerust, het spinnenseizoen is niet van lange duur. De spinneninvasie duurt meestal van de eerste of tweede week van september tot begin oktober. 

Lees het volledige artikel in het AD:
* Spinneninvasie in Nederlandse huizen en tuinen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .