Translate

woensdag 15 september 2021

Zet nu al de kerstboom!

Half juli lagen de eerste pepernoten al in de winkel. En wel bij de Jumbo in het Overijsselse Goor. Veel te vroeg, volgens sommigen. Maar het weekblad Margriet maakt het zo mogelijk nog bonter.

Dat publiceerde op 8 september op haar website een artikel om nu al maar vast de kerstboom op te zetten. 'Want nu al je kerstboom neerzetten maakt gelukkiger'. Aldus onderzoekers. We citeren. 

Nostalgie
Volgens psychoanalyticus Steve McKeown heeft het allemaal te maken met nostalgie. “We leven in een stressvolle wereld en daarom gaan we graag op zoek naar kleine geluksmomentjes. Kerstversiering maakte ons als kind altijd heel gelukkig en roept ook nu nog steeds sterke gevoelens en vrolijke herinneringen uit onze kindertijd op. Denk maar aan die ene pop die je kreeg van de kerstman of de gezelschapspelletjes die je als kind bij de open haard speelde”, aldus McKeown.

Houvast
De psychoanalyticus is er dan ook van overtuigd dat het vroegtijdig neerzetten van de kerstboom een positief effect op je heeft. “Kerstdecoratie vormt dus een soort van houvast en doet ons opnieuw hunkeren naar die mooie momenten. Het vroeg ophangen van kerstdecoraties verhoogt het enthousiasme, waardoor we gelukkiger worden.”.

Terug naar je jeugd
Ook psychotherapeut Amy Morin kan zich hierin vinden. Zij wijst eveneens naar de nostalgie die het oproept. “Nostalgie helpt mensen zich met hun persoonlijke verleden te verbinden en hun identiteit te begrijpen. Voor veel mensen is het vroeg ophangen van de kerstversiering een manier om voor even opnieuw te verbinden met hun jeugd. Misschien zijn de feestdagen wel een herinnering aan een periode waarin een oude geliefde nog leefde. Of herinnert de kerstboom je er aan hoe het voelde toen je nog in de kerstman geloofde.”

Vraag
Gaat U vandaag de kerstboom al neerzetten en optuigen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .