Translate

zondag 12 september 2021

Volgend jaar burlen beluisteren in de Kroondomeinen?!

Koning Willem-Alexander gaat een groot deel van Kroondomein Het Loo komende woensdag weer sluiten voor publiek. De bossen blijven tot en met 25 december afgesloten. 


De koning sluit elk jaar een groot deel van het kroondomein, maar afgelopen woensdag maakte demissionair minister van Landbouw Carola Schouten juist bekend dat hij dat vanaf volgend jaar niet meer mag doen als hij aanspraak wil blijven maken op subsidie voor onderhoud van het Veluwse natuurgebied.

Burlen
Dit betekent, dat we dan het burlen van de edelherten ook daar kunnen beluisteren. Burlen, het oergeluid van de edelherten op de Veluwe, is indrukwekkend om naar te luisteren. U hoort het tijdens de bronstijd (paartijd). Deze bronsttijd valt voornamelijk in de tweede helft van september tot half oktober.

Zo groot mogelijke roedel
In deze tijd zijn de mannelijke edelherten zeer actief om zich voort te planten. Luid burlend houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en hun motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. De sterksten claimen een zo groot mogelijk roedel hinden (vrouwelijke dieren).

Wildobservatieplekken Hoge Veluwe
Natuurliefhebbers die het spektakel willen zien, kunnen nu nog het best aan het eind van de middag één van de wildobservatieplekken in het Nationale Park De Hoge Veluwe opzoeken. Om de bronst ongestoord te laten verlopen zijn extra rustgebieden ingesteld voor het wild. Sommige wandel- en ruiterroutes zijn daardoor niet toegankelijk. Informatie daarover is te vinden bij de ingangen en het Bezoekerscentrum.

Linken
Video burlend hert met schorre keel
Video met herten en burlen
Website van de Hoge Veluwe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .