Translate

dinsdag 14 september 2021

Een kalf kan op het potje leren plassen

Ook een koe moet soms haar behoefte doen. Zelf maakt ze zich daar niet zo druk om, maar voor het milieu kan het schadelijk zijn. Zeker als koeienpoep en -plas bij elkaar komen. Dan ontstaat ammoniak. Dat zorgt niet alleen voor overbemesting, maar ook, als het in de bodem wordt omgezet in stikstofoxide, voor opwarming van de aarde.


Je kunt dit bestrijden door de meststromen te scheiden, maar waarom zou je de koe niet zindelijk maken en leren op het potje te piesen? Dat kan best, schrijven Duitse biologen maandag in het vakblad Current Biology. Een jonge koe is er slim genoeg voor. Sterker, veel kalveren slagen eerder voor de zindelijkheidstraining dan menige peuter. Aldus het artikel van vandaag van de hand van Joep Engels in het dagblad Trouw. We citeren. 

Plasruimte
De dieren moesten eerst leren dat een hoekje in de stal was ingericht als plasruimte. Ze verbleven daar een tijdje en telkens als ze hadden geürineerd, kregen ze een lekker hapje. Toen ze die link hadden gelegd (en meteen na een plas in de voederbak keken), volgde de tweede ronde: zoeken ze bij hoge nood het plashoekje zelf op? Ook dat lukte na de nodige oefening en beloning.

Ophouden
Daarna moesten de kalveren nog bewijzen dat ze hun plas ook even op konden houden. De biologen verlengden daartoe de gang naar de plasruimte. Sommige kalveren hadden een lichte aansporing nodig om niet halverwege de gang al leeg te lopen, maar een plens water deed wonderen. Na een paar weken training waren elf van de zestien kalfjes zindelijk en zochten ze geheel zelfstandig het koeientoilet op. Die andere vijf leren het nog wel, schrijven de biologen. De ene koe is immers de andere niet.

Lees ook en bekijk de video:
* Zindelijke koe kan helpen bij stikstofproblematiek, 'maar bekijk hele mestketen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .