Translate

donderdag 28 oktober 2021

Vandaag: Internationale Dag van de Animatie

Sinds 2002 wordt door de ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) op 28 oktober de ‘Internationale Dag van de Animatie’ (International Animation Day) gehouden.

Deze datum is ter herinnering aan de eerste animatievoorstelling (het optische theater) door Charles-Émile Reynaud in het Musée Grévin in Parijs op 28 oktober 1892.

Illusie
Animatie is de illusie van een vloeiende beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden, zogenaamde frames. Dit komt in het dagelijkse leven het meeste voor op het internet, in tekenfilms en tekenfilmseries en animatiefilm. 

In de Seine
Aan het einde van de 19de eeuw zijn dus deze eerste animaties ontstaan. Charles-Émile Reynaud kon echter niet lang van zijn succes genieten. Drie jaar later, in 1895, komt namelijk de eerste 'normale' film uit, gemaakt door de gebroeders Lumière, waardoor de creaties van Reynaud snel worden vergeten. In 1910 gooit hij, arm en wanhopig, zijn films en machines in de Seine. Enkel de resten van zijn werk zijn bewaard en te vinden op YouTube.   

Bekijk
* Het overgebleven beeldmateriaal van animatiepionier Charles-Émile Reynaud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .