Translate

woensdag 20 oktober 2021

Het kan weer: praten over de Elfstedentocht en de opwarming van de Friese meren!

Gelukkig, het kan al weer: discussiëren over de Elfstedentocht! Het dagblad Trouw begint er vandaag mee. En ongetwijfeld gaan alle praatprogramma's nu spoedig volgen.


De kop van het artikel in Trouw is er alarmerend genoeg voor: 'Meren worden te warm voor de tocht der tochten'. En in de beginzinnen wordt het nog eens duidelijk herhaald: 'Met de opwarming van het klimaat worden ook de meren warmer, Goed voor de blauwalg, slecht voor de Elfstedentocht. Want ijs zal schaars worden'.

Wetenschappelijk artikel
De barre constatering 'Geen ijs, geen Elfstedentocht' is gebaseerd op de resultaten van een wetenschappelijk internationaal onderzoek naar de opwarming van meren, gepubliceerd in Nature Geoscience. De gepubliceerde feiten spreken voor zich. Wel zijn er marges met een optimistisch scenario en een pessimistisch. In dat laatste geval "betekent het dat onze winters in de toekomst vrijwel ijsvrij zullen zijn", zegt Annette Janssen, co-auteur van de studie. 

Hoop?
Is er dan geen enkele hoop meer op een nieuwe Elfstedentocht? Het artikel bevat een raadselachtige zin, die wellicht nog enige hoop biedt. Annette Janssen zegt namelijk, dat "het bewijs, dat behalve de aarde ook het water opwarmt nog wel geleverd moet worden". Maar met de meren is dat blijkbaar wel het geval?! Misschien is het goed, dat een onderzoeksteam van de Wageningen Universiteit uitzoekt, of de  watertemperatuur in de Friese meren ook gemiddeld per jaar opwarmt. Dan kunnen we de toekomst van een nieuwe Elfstedentocht - de laatste was op 4 januari 1997, dus volgend jaar 25 jaar geleden - goed inschatten. De rayonhoofden van de Elfstedentocht willen vast wel hun medewerking verlenen. Dan hebben ze de komende jaren toch wat om handen!

Lees ook:
* Gerrit Hiemstra over de Elfstedentocht

Lees ook:
* De waarswaanzinnigheid is binnenkort weer over

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .