Translate

dinsdag 7 juni 2022

Hebt U al een gratis minibieb?

Een eigen boekenkoninkrijkje in je tuin: de bibliotheek-aan-huis is populair. Op 11 juni is het daarom tijd voor een Dag van de Minibieb.

Het dagblad Trouw publiceerde er een artikel over met foto's van mooie, originele modellen van zulke biebs. We citeren

Vrolijkmakend
De minibieb is een bekend en vrolijkmakend initiatief om de ontlezing tegen te gaan. Steeds meer mensen willen wel zo’n huisbieb in de voortuin. Tijdens een (stads)wandeling kom je de kleine boekenkastjes overal tegen. Je kunt je eigen boeken naar de minibieb brengen, die omruilen voor een pareltje dat je na lezing weer bij een andere bieb in iemands voortuin deponeert.

Eindeloos
Mocht het een droom zijn om ook zo’n gezellig, kneuterig kastje voor het huis te hebben staan: zoek ter inspiratie vooral eens op de hashtag #minibieb op Instagram. De mogelijkheden blijken eindeloos: in elkaar getimmerde creaties in alle vormen en maten, oude nachtkastjes waar glazen deurtjes in zijn gezet en hier en daar zelfs een voormalige telefooncel of koelkast (‘koele boeken!’).

Eigen stijl
Soms ook voorzien van een geschilderde tekst: Ons boekenhuuske, Leutje Bieb, Uitgelezen kans of: Zoek, deel, ruil, kies, pak, lees en verwonder. Net als ieder mens is ook iedere minibieb uniek, en dat is af te lezen aan de stijl. Bij de een staan de boeken kriskras door elkaar op een verzakt plankje, de ander heeft de boeken keurig netjes op kleur en categorie gesorteerd.

11 juni: Dag van de Minibieb
En dit is nog niet alles. Zaterdag 11 juni 2022 is de Dag van de Minibieb in Nederland. Een soort open dag: de deelnemende biebs zijn feestelijk versierd, en de eigenaren organiseren activiteiten rondom hun kleine koninkrijk. Voorlezen voor kinderen, of een extra boekenruil-actie.

Kaart
* Kijk op deze kaart welke minibiebs je waar kunt vinden, of meld je eigen boekenkastje aan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .