Translate

zaterdag 2 september 2023

Vandaag is het Wereldbaarddag!

Elke eerste zaterdag van september vieren we de World Beard Day. Dat is dus vandaag, 2 september 2023. Reden genoeg om op deze Nationale Baarddag ons te verdiepen in de geschiedenis van de baard. Lees hierna alles over de geschiedenis van de baard, zoals verzameld door De Schoolbank


Waarom hebben mannen een baard?
Tegenwoordig laten mannen hun baard staan omdat ze het gewoon mooi vinden of om mannelijkheid uit te stralen. Vroeger was dat wel anders: je liet je baard groeien omdat het een functie had. Heel vroeger – toen de aarde een kouder klimaat kende dan nu – was lichaams- en gezichtsbeharing zeer gewenst. Het hield je immers warm. Ook beschermde het de mond tegen vuil en de felle zon. Honderden (al niet duizenden) jaren later lieten mannen hun baard groeien om gewelddadig over te komen en om lokale stammen te intimideren. Een baard zorgt voor een optisch sterkere kaaklijn, wat men liet schrikken.

Baarden per continent
Mannen hebben dus om verschillende redenen een baard (gehad). De beweegredenen om een baard te nemen verschilde ook per continent waar je vandaan kwam. Zo hadden mannen in Irak een lange en volle baard omdat ze het gewoon heel mooi vonden, lieten Egyptenaren hun baard staan als blijk van respect richting de goden en in India werden baarden lang gedragen als symbool voor wijsheid en eer. Hun baard was altijd goed verzorgd en was ontzettend belangrijk. Ging je vreemd? Overspel werd gestraft met het publiek afsnijden van je baard. Tot slot: in China scheerden mannen zich niet vanuit het geloof dat het menselijk lichaam niet aangetast mocht worden, omdat het immers een gift was van je ouders.

Van veel baard tot weinig baard
Waar je ook vandaan kwam en wat je beweegredenen ook waren: vroeger had bijna elke man een baard. In de Middeleeuwen begon hier wat in te veranderen. Hoewel een baard werd gezien als moedig en mannelijk, waren ongehuwde priesters gladgeschoren. Tijdens het begin van de 17e eeuw werd dit door meer mannen opgepakt. De lengte van de baard werd steeds minder. In 1698 kwam er in Rusland zelfs een wet waardoor er belasting werd geheven op baard dragende mannen. Het doel van deze wet? De keizer wilde dat de Russische cultuur meer aansloot bij West-Europa. Daar waren al veel gladgeschoren mannen te vinden. Daarom kende de 19e eeuw twee kampen als het aankwam op gezichtsbeharing: gladgeschoren of flink bebaard. De populariteit neemt in het begin van de 20e eeuw af en dit is eigenlijk zo gebleven. Sinds de eerste grote advertentiecampagne van Gillette, is de massale verkoop van scheermesjes gestart. Sindsdien zijn baarden absoluut niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Tegenwoordig dragen zo’n 55% van alle mannen een baard.

Lees ook:
* De geschiedenis van de baard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .