Translate

vrijdag 29 september 2023

Moet de pissende ijsbeer in Amersfoort blijven?

Ja, het is een prangende vraag in Amersfoort: moet de pissende ijsbeer, die monumentaal in de gracht bij museum Flehite staat te plassen, daar blijven wateren?

Hij staat er pas sinds juli zijn natuurlijke behoefte te doen, maar de Pissende IJsbeer is in die korte tijd razend populair geworden. Een boegbeeld voor Amersfoort dus, naast bv. de Kei, de Stier en de Koppelpoort.

Emoties
Hoewel, niet alle mensen zijn er gek op. Sommige hebben er juist een hekel aan. Maar dat het kunstwerk heel veel emoties losmaakt is een feit. De beer kwam er te staan in het kader van het 75-jarig bestaan van Dierenpark Amersfoort. Maar kunstenaar Florentijn Hofman gaf er nog een extra betekenis aan: ,,Hij is hier aan land gekomen, verdreven uit zijn eigen leefgebied door de klimaatverandering."  

Ander leefgebied?
Maar na 19 november, als de tentoonstelling Kunst & Zoo in Flehite afgelopen is, dreigt de ijsbeer op zoek te moeten naar een ander leefgebied. Dit tot groot verdriet van veel Amersfoorters.

Bij Flehite staan ze open voor suggesties. ,,We hebben inderdaad meegekregen dat er geluiden zijn die het beeld willen behouden”, zegt het Museum. ,,Het beeld is natuurlijk niet van ons. We zijn op dit moment in overleg Florentijn Hofman, de kunstenaar die het beeld gemaakt heeft. Het kan natuurlijk zijn dat hij compleet andere plannen heeft voor het beeld.”

En aankopen wordt waarschijnlijk een dure liefhebberij. Want de kunstenaar is wereldberoemd door onder meer het maken van een reusachtige badeend, waarvan verschillende versies over de hele wereld bestaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .