Translate

zondag 27 november 2022

Wat betekent de straatnaam Tolick?

Sinds kort staat onze woning te koop. Gelegen aan de Tolick in Hoogland. We krijgen van verschillende kanten de vraag, waar die straatnaam toch vandaan komt.

Volgens de website 'In de Buurt' behoort de Hooglandse straatnaam Tolick namelijk tot "de meest gekke straatnamen" in de gemeente Amersfoort.

De Oude Tolick
Maar wie de geschiedenis kent weet wel beter. Tolick staat namelijk voor het woord tolhek. Hier werd dus vroeger tol geheven. Er stond een boerderij "De Oude Tolick" met landerijen van de heer van IJsselstein. 

Gemeentehuis
Die boerderij werd in 1918 door de gemeente Hoogland - toen nog zelfstandig! - aangekocht als toekomstige plek voor een nieuw gemeentehuis. In 1965 werd er alvast een noodgemeentehuis gebouwd, maar van een geheel nieuw gemeentehuis kwam het nooit. Toen Hoogland op 1 januari 1974 deel ging uitmaken van Amersfoort heeft het nog tot 1984 als hulpsecretarie dienstgedaan. Vervolgens werd op deze plek de oorspronkelijk voor senioren bestemde De Malehoeve gerealiseerd. De bijliggende straat kreeg de historische naam Tolick. En daar staat dus dat huis, dat nu te koop is. 

Link
* Bekijk het huis aan de Tolick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .