Translate

donderdag 29 februari 2024

Vandaag mogen vrouwen mannen vragen!

Het is vandaag schrikkeldag. Dat is goed nieuws voor alle mensen die op 29 februari geboren zijn. Want ze kunnen nu hun verjaardag weer eens gewoon vieren. Maar liefst 103 inwoners van Amersfoort zijn deze schrikkeldag jarig, voor het eerst sinds 2020 op de dag zelf. In totaal zijn er deze 29 februari ruim 11.000 schrikkeljarigen in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Maar waar komt dat schrikkeljaar en de schrikkeldag vandaan? In een groot artikel op Historiek.net wordt het allemaal uitvoerig uitgelegd. En worden ook de voordelen en nadelen van de dag beschreven.

Duur dagje
De schrikkeldag mag dan goed nieuws zijn voor de mensen die ooit op 29 februari werden geboren, Nederlandse gezinnen kost de dag alleen maar geld. Volgens het NIBUD waren gezinnen in 2008 ongeveer 15 euro duurder uit, omdat het toen een schrikkeljaar was. Verzekeraars legden – volgens het centrum voor Verzekeringsstatistiek – ongeveer 17 miljoen euro toe op het extra dagje.
Voor werkgevers is de schrikkeldag goed nieuws. Zij hoeven namelijk niks extra te betalen voor het dagje dat hun werknemers nu extra werken. De schrikkeldag wordt meestal namelijk niet in maandlonen verwerkt.

Vrouwen vragen mannen
Maar nog leuker is, dat in verschillende culturen, zoals Nederland en Noorwegen, de schrikkeldag traditioneel een dag is waarop vrouwen mannen mogen uitnodigen voor een afspraakje. Ook het huwelijksaanzoek is op 29 februari van oudsher aan de rolverwisseling onderhevig. Dus dames, grijp uw kans!

Link
* Schrikkeljaar en schrikkeldag (Historiek.net)
* Artikel met kaartje, hoeveel mensen in uw gemeente op schrikkeldag jarig zijn (AD-A'foortse Courant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .