Translate

maandag 13 mei 2019

Johan van Oldenbarnevelt door Mr. Hans Pruijm onthoofd

Vandaag vierhonderd jaar geleden ging zijn hoofd eraf. Johan van Oldenbarnevelt werd veroordeeld wegens hoogverraad en ter dood gebracht op het Binnenhof.


Onthoofding Johan van Oldenbarnevelt door scherp rechter Mr. Hans Pruijm, 13 mei 1619. Ets van Jan Luyken 1649-1712. (Rijksmuseum Amsterdam)

Johan van Oldenbarnevelt (Amersfoort, 14 september 1547 – Den Haag, 13 mei 1619) was raadpensionaris van de Staten van Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij werkte lange tijd samen met Maurits van Oranje (de zoon van Willem van Oranje), maar werd persoonlijk het slachtoffer van een door Maurits beheerst politiek proces.

Mr. Hans Pruijm
Een dag na zijn veroordeling werd hij op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag op 71-jarige leeftijd door scherprechter (beul) mr. Hans Pruijm* onthoofd. In andere publicaties wordt hij Hans Pruum van Wesenem genoemd. Hij was scherprechter te Utrecht in de periode van 1604-1621 en nam waar voor de beul van Den Haag, die op die dag ziek zou zijn geweest. Het beulszwaard - met daarin de gravering van Hans Pruum - is recent ontdekt in het museum Staatliche Kunstsammlungen in Dresden en wordt tot en met 5 januari 2020 in museum Flehite in Amersfoort ten toon gesteld.

Maak het kort
Tot het publiek sprak Oldenbarnevelt op het schavot de beroemde woorden: Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot, en zo zal ik sterven. Zijn allerlaatste woorden waren: Maak het kort, maak het kort. Lang werd aangenomen dat deze woorden aan mr. Hans Pruijm, de scherprechter (beul), gericht waren, maar hij zei het waarschijnlijk tegen zijn knecht, Jan Francken, die vlak voor de executie afscheid van hem wilde nemen. Na de executie werden zijn stoffelijke resten in een ruwe kist bijeengebracht. Deze werd bijgezet in een grafkelder onder de Hofkapel aan het Binnenhof. Later kreeg de familie gelegenheid het lijk over te kisten in een eikenhouten kist. Beweerd wordt dat het lichaam van Oldenbarnevelt door de familie op een andere plaats is herbegraven, maar daar is nooit zekerheid over verkregen.

* Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .