Translate

maandag 20 januari 2020

Musical Soldaat van Oranje commerciële geschiedsvervalsing

De film Soldaat van Oranje was een succes in 1977 en de gelijknamige musical is nog steeds een ongekende kaskraker, die al negen jaar volle zalen trekt. Maar beiden geven een verdraaid beeld van de werkelijkheid.



Peter Hazelaar blijkt de echte Soldaat van Oranje, niet Erik Hazelhoff Roelfzema. Aldus een artikel in het AD van afgelopen zaterdag.

Feiten
De wereldberoemde scene, dat Roelfzema wordt gedropt op het strand van Scheveningen blijkt in werkelijkheid anders te zijn verlopen. Op 23 november 1941 landt Engelandvaarder en adjudant van Koningin Wilhelmina Peter Hazelaar met een motorboot bij Scheveningen en wordt bij een pier geholpen door Hazelhoff Roelfzema. Tazelaar bleef aan wal voor een levensgevaarlijke mssie als geheim agent. Hazelhoff Roelfzema keerde terug naar Engeland. 

Geschiedsvervalsing
Nog bij leven ziet Tazelaar, hoe Hazelhoff Roelfzema zijn spannende heldenverhaal slim verkoopt met het boek Soldaat van Oranje (1971). De première van de verfilming (1977) laat hij op het laatste moment links liggen. Zijn jaargenoten protesteren tegen het script. 'Begrijpelijk', zegt Laurentius, de biograaf van Tazelaar, in het AD. 'Het is geschiedsvervalsing. In de originele film zaten meer elementen van Tazelaar. Die zijn bij de montage gesneuveld. Ons collectieve geheugen wordt bepaald door die film, waarin het accent op Hazelhoff Roelfzema ligt'.

Familie
Ook de familie van Tazelaar is teleurgesteld. Achterneef Pieter Sauer heeft de musical niet één keer gezien. 'Dat is een no-go binnen onze familie, want wij weten hoe het verhaal écht is. Hazelhoff Roelfzema heeft commercieel uitgebuit wat Tazelaar heeft gedaan. Dat blijft een heikel punt in de familie. Hem is onrecht aangedaan. Wij vinden het tijd om dit recht te zetten'.   

Lees het gehele artikel in het AD:
* Peter was de echte Soldaat van Oranje

Lees ook:
* De ware soldaten van Oranje

Bekijk:
* Peter Tazelaar: De Echte Soldaat van Oranje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .