Translate

donderdag 16 januari 2020

Korte voornamen doen het erg goed

Baby's die vorig jaar (2019) zijn geboren hebben het vaakst de namen Emma (voor een meisje) en Noah (voor een jongen) gekregen, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 785 keer gaven ouders hun zoon de naam Noah en 731 meisjes werden Emma genoemd.




Opvallend is dat vooral korte namen het weer erg goed doen. Zeven van de tien populairste jongensnamen hebben maar vier letters, de andere drie hebben er vijf. Bij de meisjes hebben acht van de tien populairste namen vier letters of minder, en zijn er twee namen met vijf letters. Ook Bijbelse namen scoren goed.

Meisjes
Voor meisjes is ook de naam Mila populair, die naam staat op de tweede plaats en is 671 keer aan een kindje gegeven. Sophie blijft ook in trek. Sinds vorig jaar 'lopen' er weer 645 meisjes extra rond in ons land met die naam. De populairste meisjesnaam uit 2018, Julia, belandde in 2019 op nummer 5: 630 meisjes kregen die naam.

Jongens
Bij de jongens werden vorig jaar 717 baby’s Daan genoemd, die naam belandde daarmee op de tweede plek. De naam Lucas (in 2018 op 1) doet het ook nog steeds goed en staat nu op nummer 3.

Tibbe
Persoonlijk ben ik gecharmeerd van de naam Tibbe. In 2019 zijn er 49 jongens geboren met de naam Tibbe. De naam staat daarmee op plek 329.

Gerrit 
Ook een mooie naam is Gerrit. In 2019 zijn er 92 jongens geboren met de naam Gerrit. De naam staat daarmee op plek 194.

Kinderbijslag
De SVB kan de lijst met populaire kindernamen geven omdat de organisatie de kinderbijslag uitbetaalt en inzicht krijgt in welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen. In ons land werden vorig jaar 169.189 baby’s geboren: 86.653 jongens en 82.536 meisjes. De SVB baseert dit op gegevens tot en met november.

Zoeken 
Hieronder kunt  u opzoeken hoe populair uw naam in 2019 was als babynaam. Let op: er zijn geen cijfers bekend over de namen die minder dan 25 keer zijn gegeven. U kunt zoeken op beginletter(s) én op lengte:
* Namen zoeken

Ook interessant
* Nederlandse voornamenbank

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .