Translate

woensdag 8 januari 2020

Hoe vervuild is de lucht bij U?

Nederlanders ademen elk jaar minder vervuilende stoffen in, maar in 2018 is de lucht toch iets minder schoon geworden. Het RIVM noteerde namelijk zes procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017. Wel nam de concentratie van stikstofdioxide af, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het onderzoekinstituut.



Mijn gemeente (Amersfoort) scoort hoger dan het landelijk gemiddelde op zowel stikstofdioxide (19,8 microgram per kubieke meter t.o.v. 18,8 landelijk) als de concentratie fijnstof in de lucht. Er zit 20,0 microgram fijnstof in de Amersfoortse lucht per kuub, landelijk is dit 19 gram.

Deels weer
Volgens het RIVM valt de stijging van de concentratie fijnstof in 2018 deels te verklaren door het weer in 2018. Droogte heeft in combinatie met een veelal matige oostenwind mogelijk een rol gespeeld.

Toekomst
Sinds 2010 is de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in Nederland aanzienlijk verbeterd: van beide stoffen zit ondertussen een kwart minder in de lucht. Het RIVM verwacht dat de uitstoot in de komende jaren verder af zal nemen. Naar schatting is de hoeveelheid stikstofdioxide in 2030 met meer dan veertig procent gedaald. Ook zit er in dat jaar naar verwachting zo'n twintig procent minder fijnstof in de lucht.

Grenswaarde
Voor de blootstelling aan beide stoffen geldt een Europese grenswaarde. In alle gemeenten bleef het gemiddelde in 2018 onder deze grenswaarde.

Bekijk
* Artikel over vervuilde lucht in Amersfoort met interactieve kaart, waarop u kunt zien, hoe de lucht in uw gemeente vervuild is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .