Translate

woensdag 4 november 2020

USA-verkiezingen: herhaalt de geschiedenis zich?

Begin november 2000 nam ik als vertegenwoordiger van de Nederlandse vakbeweging en adviserend lid van de Koninkrijksdelegatie gedurende bijna veertien dagen deel aan de 55ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en hield daarvan een dagboek bij. Het was in die periode, dat de Democraat Gore en de Republikein Bush streden om het presidentschap van de Verenigde Staten en Hillary Clinton gekozen werd als nieuwe senator voor New York.



Hierna volgen enkele citaten uit dit dagboek, die betrekking hebben op deze verkiezingen, omdat de geschiedenis zich in vele opzichten lijkt te herhalen. 

Zondag 5 november 2000
'Nog even de TV aan. Dat levert bijna alleen maar nieuws over de nek-aan-nekrace tussen Bush en Gore. Wie wordt er de nieuwe president van de Verenigde Staten?'

Maandag 6 november 2000
'Al weer verkiezingen, nog eens verkiezingen en al weer verkiezingen op TV. Bestaat de rest van de wereld nog? De strijd tussen Gore en Bush wordt een waarlijke nek-aan-nekrace'.  

Dinsdag 7 november 2000

'In de avond op verkiezingspad voor de senaat. Eerst naar de Republikeinen in het Roosevelt (sic!) Hotel. Om acht uur is er nog weinig te beleven in de zaal, waar drie uren later de 42-jarige Rick. A. Lazio zijn duidelijke nederlaag zal toegeven. Daarom al snel naar de Democraten. Kwamen we bij de Republikeinen gemakkelijk binnen, bij de Democraten is dat moeilijk. De veiligheidsmensen laten ons zonder groene of gele kaart (als VIP-genodigden) niet toe. Maar bij de andere ingang voor genodigden lukt het wonderwel. (..) We belanden in de zaal vol uitbundige Hillary-aanhangers, die al volop in feeststemming zijn. Want de polls en de eerste uitslagen geven aan, dat de First Lady gaat winnen. Na zo'n drie uur staan en wachten wordt ons geduld beloond. Hillary komt rond elf uur de barstensvolle zaal binnen en in haar gevolg de president zelf en dochter Chelsea. We krijgen dankbare toespraken met gillende jongens en meisjes om ons heen. Lazio heeft al gebeld en Hillary gefeliciteerd. Hillary belooft als goed politicus straks 'voor alle New Yorkers te zullen werken'. De binnenkort werkloze Bill pikt een traan - met weinig watergehalte - weg en blijft klappen voor zijn vrouw. In zijn gezin heeft straks tenminste één persoon een baan en niet de minste: nieuwe senator voor New York. Bill kan straks als huisman de was en het huishouden gaan doen.. Hillary speelt straks een grotere rol in Washington. Volgens mij wil ze op den duur wel degelijk president worden, al ontkent ze dat natuurlijk ten stelligste'. 

Terug in het hotel meldt de TV, dat de verkiezingsuitslag van de presidentsverkiezingen nog steeds niet bekend is. Het is ongekend spannend. Ik ga slapen en zie morgen wel, wie gewonnen heeft'.   

Woensdag 8 november 2000
'Vroeg wakker en direct de TV aan. Er is nog steeds geen uitslag. Florida, de beslissende staat, moet overgeteld worden, vanwege een miniem verschil. We krijgen een overzicht van de verwarrende nacht: Bush lijkt te winnen, Gore feliciteert hem, maar trekt het dan weer in. Florida wordt opnieuw geteld en de uitslag is pas morgen te verwachten. De hele verdere dag wordt bijna over niets anders gesproken, vooral op TV. De rest van de wereld bestaat nog steeds niet.'

Vrijdag 10 november 2000
'Vanmorgen en vanmiddag twee (besloten) vergaderingen van de Veiligheidsraad meegemaakt. Nederland is in november voorzitter van de Veiligheidsraad'.
 (...)
'Inmiddels heeft de USA nog steeds geen nieuwe president en lijkt de strijd om Florida zich te verharden'.

Zondag 12 november 2000
'We staan al vroeg op om de Harlem Gospel Tour te maken. Onze gids maakt vooraf de nodige relativerende grapjes over de Amerikaanse democratie in het licht van de presidentsverkiezingen. Hij suggereert om verkiezingswaarnemers uit de derde wereld landen uit te nodigen. Dat had de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Perez Roque al aangeboden! Al eerder had een treuzelende vrouw bij de lift zich verontschuldigd met de mededeling, dat ze uit Florida kwam..' 

Dinsdag 14 november 2000
'De TV meldt , dat de chaos in Florida voortduurt. De rechter heeft een uitspraak gedaan over de deadline van de hertelling, maar helder lijkt het nog niet. Advocaten en exegeten hebben dag- en nachtwerk'. 

Woensdag 15 november 2000
'Vandaag is een belangrijke dag. Nederland maakt van haar voorzitterschap gebruik om in de Veiligheidsraad een belangrijke thema aan te snijden, nl. een discussie over hoe vredesmissies te beëindigen, een zogenaamde exit-strategie'.
(....)
Het Nederlandse initiatief wordt door bijna alle sprekende landen lof toegezwaaid. Holbrooke van de USA begint ermee, noemt het stuk 'creatief' en maakt een grap over de verkiezingsperikelen: 'Wij zoeken naar een exit-strategie in Florida'. Hij memoreert ook nog even, dat de USA tot januari 2001 een regering en een president heeft, die hard blijft werken. We hoeven ons dus echt geen zorgen te maken'. 
(....)
De TV staat weer bol van Florida. Al weer nieuwe deskundigen, die hun visie geven. Juristen beleven gouden tijden. Sowieso is de USA een land, waar de juristen de vijfde macht vormen.'


Vrijdag 17 november 2000
'De TV staat weer bol van een nieuwe uitspraak van een rechtbank over het (mee-) tellen van stemmen. Het zal wel. Hoe dan ook, ik wed op de uiteindelijk overwinning van gouverneur Bush'. 

1 opmerking:

  1. Inderdaad, de geschiedenis herhaalt zich alleen wat grover en met meer misbaar en bluf van de zijde van de zittende president. Interessant om het zo terug te lezen. Je had goed gewed.

    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .