Translate

woensdag 14 april 2021

Organist Willem van Twillert kleurt graag buiten de lijntjes

Ik hou van orgelmuziek. Vandaar hier aandacht voor de Hooglandse organist Willem van Twillert, die volgens de EO-podcast 'Alle registers open' graag buiten de lijntjes kleurt. 

Hij is de vaste organist van de Johanneskerk in Amersfoort. Maar voor ‘Alle registers open’ wil hij even flink uitpakken. Daarom heeft hij Elsbeth Gruteke van deze Podcast uitgenodigd in de Sint-Getrudiskerk in Bergen op Zoom.

Onbekendere musici
Toen hij daar een cd opnam, is Willem als een blok gevallen voor het Ibach-orgel dat er staat. Het is groot, prachtig gerestaureerd én het biedt met 42 registers ruimschoots de mogelijkheid om buiten de lijntjes te kleuren. En dat is wel aan Willem besteed. Waar veel organisten bij het repertoire van de gebruikelijke componisten blijven, ziet hij het als zijn taak om een lans te breken voor onbekendere musici.

Muziek en gesprek
De podcast bestaat uit 20 minuten muziek en 30 minuten praten over allerlei onderwerpen die een kerkmusicus kan bezighouden.

Online
Afgelopen maandag, 12 april, kwam deze aflevering van ‘Alle registers open’ online. Hij is te vinden op de gebruikelijke streaming-platforms en ook op de site van NPO Radio 4:  https://www.nporadio4.nl/podcasts/alle-registers-open

Lees ook:
Website van Willem van Twillert
* Orgelconcerten met een nummer van André
* Bezoek het unieke Orgelmuseum nu virtueel

1 opmerking:

  1. Aardig dat hier een verwijzing is naar de PODCAST waarin ik ben te horen. Dank

    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .