Translate

vrijdag 16 april 2021

Mijn opvattingen blijken misvattingen

Ik behoor(de) tot de mensen, die geloofden, dat eksters van glimmende voorwerpen houden. En dat een doorgehakte regenworm gewoon in de gesplitste twee wormen verder kan leven. En dat je spinazie niet twee keer mag opwarmen. 

Maar daar blijkt allemaal niets van waar te zijn. Het zijn mythes, die door de wetenschapsjournalisten Koen Moons, Steijn van Schie en Maartje Kouwen ontkracht worden.

Eksters houden van bling bling
Het wordt allemaal beschreven in ‘Eksters houden van bling bling’, hét boek voor iedere natuurliefhebber die niets voor waar aanneemt. Het ontmaskert natuurwetenschappelijke mythes op een luchtige, grappige manier.

Onzin
Dat katten kunnen zien in het donker? Dat er geen zwaartekracht is in de ruimte? Dat je elk jaar zeven spinnen eet in je slaap? Drijft er een eiland van plastic in de oceaan? Moet de honingbij gered worden? Zijn verpakte groentes slecht voor het milieu? Mag je spinazie niet twee keer opwarmen? Stinkt urine na het eten van asperges? Moet je een snotneus snuiten?
Met goed gestaafde argumenten op basis van onderzoek, lees je alles wat je moet weten om op verjaardagsfeestjes alle onzin overtuigend te weerleggen. Eén voorbeeld wordt hierna nader uitgewerkt. 

Schuin afgesneden bloemen nemen meer water op?
Nemen schuin afgesneden bloemen meer water op? Het is altijd even een klusje na het ontvangen van een bos bloemen: het uiteinde van elke afzonderlijke stengel schuin afsnijden voordat je ze in een vaas zet om te schitteren. Maar wel noodzakelijk, want zo neemt de stengel meer water op en gaat hij minder snel slap hangen. Toch? Nee hoor, niet nodig!
Dát de eerste vier of vijf centimeter van de stengel eraf moet, staat vast. Bacteriën zijn namelijk gek op de voedingsstoffen die daar te vinden zijn. En dat is slecht nieuws voor de houtvaten waarmee de stengel water opneemt en naar de bloemen vervoert. Na verloop van tijd raken die door de opeenhoping van bacteriën verstopt en moet de boel worden gekortwiekt.
Maar recht afknippen is ook prima! Het is namelijk niet zo dat je met een schuine snee het oppervlak van de water slurpende houtvaten zodanig vergroot dat de stengel veel meer water opneemt. Uit een schuin afgeknipt rietje komt immers evenveel limonade als uit een recht rietje.

Lees meer:
‘Eksters houden van bling bling en andere lariekoek vakkundig ontleed’ van Koen Moons, Maartje Kouwen en Steijn van Schie verschijnt bij Kosmos Uitgevers en kost €15. Een mooi verjaardagscadeau!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .