Translate

dinsdag 6 april 2021

Huis kopen of verkopen zonder makelaar

Uit onderzoek van  het dagblad Trouw bleek onlangs dat makelaars in de Randstad elkaar regelmatig de bal toespelen.


Ze hebben meer oog voor hun eigen inkomsten dan voor de belangen van hun klanten. Vandaar, dat de kritiek op makelaars toeneemt. 

Flinke dosis energie
De vereniging Eigen Huis (VEH) geeft op haar site daarom tips over kopen of verkopen zonder makelaar. Wie zelf verkoopt, bespaart zich in elk geval de courtage die een makelaar rekent, meestal 1 à 1,5 procent van de verkoopprijs. Ook zelf een huis kopen kan volgens de VEH ‘prima’. “Wel heb je een flinke dosis tijd en energie nodig, want je moet alles zelf uitzoeken en regelen.”

Website
Her en der duiken initiatieven op die doe-het-zelf-kopers en -verkopers hulp bieden. Zoals de website Gmak, die verkopers steunt met onder meer gratis hulp bij de waardebepaling, het maken van een verkoopsite en een promotieplan. Inkomsten haalt Gmak uit advertenties van hypotheekverstrekkers, bouwmarkten en verzekeraars.

Platform
“In feite zijn we een advertentieplatform”, zegt oprichter Chris van der Voorn. Hij komt uit de ICT-hoek en is vertrouwd met het digitaliseren van standaardprocedures. “Makelen is verbinden. Laat dat nou net zijn waar internet goed in is.”

Weerstand 
Maar nieuwkomers als Gmak stuiten op weerstand van de gevestigde makelaardij, verenigd in de NVM en de VBO. Funda, eigendom van branchevereniging NVM, weigert zelfs het Gmak-aanbod op zijn site te plaatsen. “Ze zijn bang voor concurrentie”, stelt Van der Voorn. “Ik vind: de macht moet weer bij kopers en verkopers komen te liggen.”

Nog bescheiden
De bijdrage van Gmak daaraan is nog bescheiden. Het afgelopen kwartaal speelde die een rol bij honderd transacties. Wie zonder makelaar een woning wil kopen, kon deze week via Gmak terecht bij een aanbod van 251 woningen, tegen bijna 59.000 op Funda. “Maar we groeien hard”, zegt Van der Voorn.

Lees het volledige artikel in Trouw:
* Een huis kopen zonder makelaar? Je komt er gewoon niet tussen

Website:
* GMAK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .