Translate

zondag 30 mei 2021

Auping uit Deventer betaalt 1,2 miljoen uit eerste steunpakket terug

Auping uit Deventer betaalt 1,2 miljoen uit eerste steunpakket terug. De beddenproducent had het geld mogen houden, maar vindt dat het daarmee tegen de geest van de noodwet in zou handelen.


 Anders dan de website ⁦Booking.Com met zijn hoofdkantoor in Amsterdam, dat vorig jaar ruim 100 miljoen aan staatssteun kreeg. De top keerde zichzelf ruim 28 miljoen uit.

Salarissen
Auping maakte net als veel andere bedrijven een flinke terugval in de omzet mee toen de coronacrisis vorig voorjaar toesloeg. Om te voorkomen dat er mensen massaal ontslagen zouden worden, riep het rijk de NOW-regeling in het leven. Daarmee krijgen bedrijven financiële steun van het Rijk om de salarissen door te kunnen betalen. 
Toen de eerste NOW-regeling door het kabinet werd ingevoerd om het omzetverlies door corona te compenseren, had Auping recht op 1,2 miljoen euro steun. In de loop van het jaar trokken de resultaten echter weer flink aan en besloot Auping het geld terug te gaan storten.  

Mondkapjes
Na de eerste crisis vonden consumenten immers snel de weg weer terug naar de winkels en investeerden die veel geld in spullen voor in en om het huis, waaronder bedden. Auping ging zich ook toeleggen op het produceren van mondkapjes. Eerst werden vier miljoen mondkapjes geproduceerd in opdracht van het Rijk, zonder winstoogmerk. Een tweede opdracht, voor tien miljoen medische mondkapjes, leverde wel winst op.   

Bedrijfswinst
Over heel 2020 boekte Auping daardoor toch een flinke groei in de omzet naar 88 miljoen euro, 15 procent meer dan in 2019. De brutobedrijfswinst was met 10 miljoen euro 50 procent hoger dan het jaar ervoor. 

Aanpassing bonusregels
Vakantieplatform Booking.com heeft recent zijn bonusregels aangepast zodat de miljoenenbonussen voor de top van het bedrijf gewoon uitbetaald konden worden, ondanks de teruggelopen financiële prestaties van het bedrijf.
De regelverandering werd eind april bekendgemaakt in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van juni. Door de regelverandering kon het Amerikaanse bestuur van Booking.com in totaal zo'n 26 miljoen euro aan bonussen bijschrijven, met name in de vorm van aandelenpakketten. Als de regels niet waren veranderd, had het bestuur geen recht gehad op de beloningen. De bonussen zijn namelijk gekoppeld aan de prestaties van Booking.com en die cijfers lagen veel lager dan in 2019 door de coronapandemie.

Enkele reacties op Twitter:
* Auping wil niet slapend rijk worden
* Auping stopt het geld niet in/onder een oude matras
* Ik boek alleen nog maar hotels waar ze een Auping hebben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .