Translate

zondag 16 mei 2021

Is een aanval van een wild zwijn uniek?

Wij gingen in mijn jongensjaren vaak met vrienden en vriendinnen in de avondschemering wilde zwijnen kijken in de bossen bij Vierhouten. Een belevenis. We zaten daarbij in de auto en iets ernstigs hebben we nooit meegemaakt. Een wandelaar uit Epe overkwam onlangs wel iets naars.


Hij kwam op Landgoed Tongeren oog in oog te staan met een wild zwijn en raakte daarbij ernstig gewond. Het beest zette zijn hoektanden onder meer in het been van de man, wat een diepe vleeswond veroorzaakte.  De aanval van het zwijn is volgens Arjan Gerrits, de boswachter van het gebied, uniek. Heeft hij gelijk? In de rubriek Dominique doet navraag van De Stentor gaat dataverslaggever Dominique Voss wekelijks op zoek naar antwoorden. Dus ook in dit geval. We citeren. 

Wat zijn de feiten?
Je hoeft slechts de woorden ‘aanval’ en ‘zwijn’ te googelen en je vindt een artikel van vorige zomer over een vergelijkbaar incident in Limburg. Landelijke gegevens zijn er helaas niet en ook de provincie Gelderland laat mij weten dat ze geen meldingen binnenkrijgen, dus ga ik op zoek naar kenners. Staatsbosbeheer brengt mij in contact met boswachter Bart Smit. ,,Gelukkig zijn de incidenten met mensen minimaal, maar uniek is het niet”, vertelt hij. ,,Zeker als je kijkt naar Duitsland waar veel meer wilde zwijnen zijn en ook veel meer gerecreëerd wordt.”

Bedreigd
Via de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging kom ik in contact met jager en boswachter Ger Verwoerd. Een van de dingen waar de Veluwse boswachter zich mee bezig houdt is het opsporen van aangereden dieren om dit soort incidenten te voorkomen. Volgens hem vallen zwijnen alleen aan als ze zich bedreigd voelen. ,,Bijvoorbeeld als ze gewond zijn of als ze jongen bij zich hebben.”

Sneller vijandig
 ,,Over het algemeen hebben ze een hekel aan mensen en zullen ze eerder wegvluchten dan aanvallen, maar toch gebeurt het regelmatig”, meent ecoloog Geert Groot Bruinderink. Hij deed jarenlang onderzoek naar zwijnen. Nu het steeds drukker wordt in het bos verandert volgens hem het gedrag van de zwijnen. ,,Ze weten hoe ze mensen moeten ontlopen, maar als mensen van het pad gaan en in het leefgebied komen dan worden de zwijnen sneller vijandig.” Ook het voederen speelt een rol. ,,Als een zwijn eenmaal gevoerd is door een mens gaat het zich ook anders naar mensen gedragen, want dan denkt het dat ieder mensen eten heeft.”

Het oordeel:
Klopt de bewering van boswachter Arjan Gerrits dat de aanval van de zwijn een ‘uniek incident’ is? Nee, want uniek is eigenlijk eenmalig en zo heel af en toe worden er toch echt mensen aangevallen door een zwijn. Gerrits heeft wel gelijk als hij bedoelde dat een zwijnenaanval geen dagelijkse kost is. Want hoewel harde cijfers ontbreken, zijn de experts het daar wel over eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .