Translate

zondag 2 mei 2021

Nederland: boterhammenlandje

In mijn werkzame leven heb ik veel met Vlamingen te maken gehad. Inclusief de nodige lunches met de collega's. Ik organiseerde dan vaak de lunch in Breda en onze Vlaamse collega's deden datzelfde in Brussel.


Steevast kon ik bij onze uitgebreide lunch in Breda wat meewarige opmerkingen verwachten over het brood, de luxe((!) kroket en de melk of karnemelk. In Brussel was dat inderdaad wel wat anders: een langdurige warme lunch met enkele gangen, inclusief wijn en bier, was staande praktijk.

Heropening terrassen
Het woord Boterhammenlandje was toen nog niet uitgevonden, maar sinds de heropening van de terrassen (afgelopen woensdag) bestaat het wel. Dat las ik in het Woord van de Dag van taalkundige Ton den Boon. Hierna volgt zijn rake column. Al vraag ik me wel af, waarom onze volksaard misschien zou moeten veranderen. Hoewel, de Vlaamse warme keuken was en is veelal wel erg lekker.

Boterhammenlandje
Het leukste woord dat vandaag zijn mediadebuut beleeft, is ongetwijfeld boterhammenlandje. Het woord figureert in de NRC-column van Christiaan Weijts over de opening van de terrassen na corona:

Als deze halfslachtige terrasopening iets zinnigs kan aanrichten, dan is dat misschien het stimuleren van een deugdelijke lunchcultuur in ons boterhammenlandje.

Boterhammenlandje is een treffende typering van Nederland, net als domineesland, klompenland (dat trouwens figuurlijk ‘achtergebleven land’ betekent: Heinrich Heine indachtig gebeurt in Holland immers alles 50 jaar later), kikkerlandje of tulpenlandje. Een variant op boterhammenlandje is broodjekaasland, dat – in de spelling broodje kaas land – welgeteld een keer in een Nederlandse krant heeft gestaan.

Zoals domineesland iets zegt over een aspect van onze volksaard, zo zegt boterhammenlandje vooral iets over onze lunchcultuur, en dat is precies waar de column van Weijts over gaat. Die Nederlandse lunchcultuur wordt getypeerd door het zuinig belegde boterhammetje geaccompagneerd door het glaasje karnemelk.

Je zou misschien wel willen dat die lunchcultuur verandert, maar daarvoor moet eerste de volksaard veranderen.

Definitie

boterhammenlandje (het, -s) land waar geen uitbundige ontbijt- en lunchcultuur bestaat, maar mensen volstaan met het nuttigen van een boterhammetje (met kaas) en een glaasje (karne)melk om de innerlijke mens periodiek te versterken, m.n. gebruikt als onderscheidende typering van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .