Translate

vrijdag 16 september 2022

Ongelooflijk veel eikels in Nederland

In veel delen van Nederland hangen de eikenbomen vol met ongekende hoeveelheden eikels, zo meldt vandaag het dagblad Trouw. 

“Zoveel eikels als nu zag ik zelden”, zegt Gerrit Jan Spek. Hij doet jaarlijks onderzoek naar de hoeveelheden eikels op de Veluwe. “Niet eerder heb ik vijf eikels per scheut gemeten. Het zijn echt trossen waardoor veel takken naar beneden buigen; zwaar beladen met eikels.”

Wildste verhalen
Over de oorzaak van de overvloed aan eikels doen de wildste verhalen de ronde. Het is een teken dat bomen vechten om hun voortbestaan, beweert de een. De meeste bomen gaan meer zaad produceren als het slecht gaat met de soort, weet de ander.

Experts
Wat zeggen experts? “Als bomen het moeilijk krijgen gaan ze inderdaad over tot noodbloei om nog zoveel mogelijk nakomelingen te produceren”, reageert bosecoloog Jan den Ouden van de Wageningen Universiteit. Maar dat is volgens hem niet de verklaring voor de ongekende hoeveelheden eikels dit najaar.

Droog weer met een beetje wind
“De hoeveelheid eikels wordt bepaald in het voorjaar als de eiken bloeien. Eiken zijn zelfbestuivend, dus gebaat bij droog weer en een beetje wind. Die ideale omstandigheden hadden we in april en mei. Daardoor konden bloeiende eiken optimaal bevruchten. Na een regenachtig voorjaar zie je dat er veel minder eikels zijn.”
Hij tekent erbij aan dat zich nogal regionale verschillen voordoen. “Hier op de Veluwe is het bal; ook in de bebouwde kom van veel steden en dorpen. Elders uit het land komen meldingen van weinig eikels.”

Zelfs bij extreme warmte en droogte
Wat Gerrit Jan Spek fascineert is dat eikenbomen zelfs bij extreme warmte en droogte grote aantallen eikels weten voort te brengen. “Kennelijk hebben ze geen water nodig om eikels te laten groeien. Die groei begint in juli. Eikels zijn dit jaar opvallend vroeg rijp en heel fors. Veel bomen lieten al in augustus eikels vallen door de droogte.”

Lees het gehele artikel in Trouw
* Eiken hangen vol met eikels, hoe komt dat toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .