Translate

woensdag 28 september 2022

Waarom noemen we onze afvalcontainer kliko?

De afvalcontainer wordt in de volksmond soms 'de grijze bak' genoemd, maar wordt in heel veel huishoudens (en ook door ons) ook wel vaak een ‘kliko’ genoemd. Waar komt dat woord eigenlijk vandaan en wat betekent het?


Historiek-net legt het uit. We citeren. 

Bedrijf
Hierbij gelijk maar het antwoord: Kliko is de naam van een bedrijf dat vanaf de jaren zeventig veel afvalcontainers op de markt bracht. De naam verwijst naar de eerste letters van de achternamen Klinkenberg en Koster. Deze twee families sloegen eind jaren vijftig de handen ineen en begonnen huisvuilauto’s te produceren. Deze wagens, in de beginperiode ook wel kliko huisvuilwagens genoemd, haalden bij de mensen thuis het afval op. Dat afval zat in die tijd vaak nog in losse vuilniszakken, maar vanaf de jaren zeventig bracht het bedrijf grote afvalcontainers op de markt.

Voorzijde containers
Doordat de bedrijfsnaam prominent op de voorzijde van de containers was geprint, werd het woord kliko al snel een algemene aanduiding voor afvalcontainers. Ook als de afvalcontainers helemaal niet door het genoemde bedrijf zijn gemaakt, spreekt men hierdoor op veel plekken nog altijd van kliko’s.

Otto
In Twente hebben veel inwoners het overigens eerder over een otto dan over een kliko. Deze naam verwijst naar een andere leverancier van afvalcontainers: Otto. Dit bedrijf werd in 1934 in het Duitse Kreuztal opgericht. In 1950 ontwikkelde Otto de ‘low dust bin lifter’, een container die sterk lijkt op de containers die we vandaag de dag nog aan de straat zetten. Dit eerste model had echter nog geen wieltjes. Verrijdbare containers verschenen pas vanaf 1972.

Bron:
* De kliko-container, waarom noemen we die zo?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .