Translate

zaterdag 17 september 2022

Uitleg over de rare namen van parkeerplaatsen

Waar komen die rare namen van parkeerplaatsen langs de snelweg vandaan? U hebt ze vast wel eens gezien: Kalix Berna, Spes Nostra, Voetpomp, Uilengoor. Waarom hebben pleisterplaatsen langs de snelwegen van die rare namen? Wie bedacht ze ooit?


Het mooie maandblad Quest gaf er informatie over. We citeren een deel van het artikel.

Benen strekken
Ongeveer om de twintig tot vijfentwintig kilometer is er langs de Nederlandse snelwegen een plek waar je even de benen kunt strekken. De namen van die verzorgingsplaatsen worden bedacht door Rijkswaterstaat. Meestal verwijst de naam naar een nabijgelegen straat, polder, boerderij of water.
In veel gevallen is dit alweer wat langer geleden gebeurd, meestal door een regionale afdeling van Rijkswaterstaat. Van sommige verzorgingsplaatsen valt daarom niet meer te achterhalen waar de naam precies vandaan komt. Maar met deze bizarre pleisterplaatsnamen kunnen we je wél uit de brand helpen. 

Voetpomp
Waar? Aan de A58 tussen Kruiningen en Rilland
Huh? We hebben héél goed moeten zoeken naar de herkomst van de naam Voetpomp. Gelukkig wist een Rijkswaterstaat-medewerker het zich in 1985 nog te herinneren in een regionale Zeeuwse krant. Voetpomp is vernoemd naar een café bij het naburige dorp Waarde. Dat café heette eigenlijk Luchtenburg, maar niemand noemde het zo.
Op de gevel was een ANWB-bord aangebracht met de tekst ‘Hier beschikt men over een voetpomp’. Dat was reuze handig voor fietsers met slappe banden. In de volksmond werd het café daarom Voetpomp genoemd. Het gebouw waarin het café was gevestigd brandde af in 1978. Het stond toen al geruime tijd leeg.

Uilengoor
Waar? Aan de A1 tussen Barneveld en Hoevelaken
Huh? Nee, het heeft niets te maken met uilenshit. De pleisterplaats is vernoemd naar de eeuwenoude boerderij Ulengoor (dus zonder i) in het dorp Terschuur, dat langs de A1 ligt. En die heeft zijn naam vermoedelijk deels van een oude Germaanse term voor een drassig moeras: goor.

Lees het volledige artikel in Quest met de uitleg over de namen van verschillende andere parkeerplaatsen:
* Waar komen die rare namen van rustplaatsen langs de snelweg vandaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .