Translate

zaterdag 25 februari 2023

Prins Bernhard? Annejet van der Zijl wist het al lang!

Sinds gisteren staat er een nieuwe documentaire over Prins Bernhard op Videoland. Met onder meer beelden uit zijn privé archief. Waaronder beelden van een jonge Juliana en Bernhard op hun boot Piet Hein. Met een wapperende Nazivlag in hun mast. Dat jacht ontvingen prinses Juliana en prins Bernhard in 1937 als huwelijkscadeau van de Nederlandse bevolking. 


De media besteden uitgebreid aandacht aan deze videobiografie. Toch is de meeste informatie niet nieuw.

Biografie
Annejet van der Zijl promoveerde in 2010 op een biografie van Prins Bernhard, waarin bijna alle zaken al aan de orde kwamen. Haar prachtige boek "Bernhard, een verborgen geschiedenis" las ik destijds als een spannende roman.

Interview

In het programma Pauw en Witteman van 15 mei 2013 werd Annejet van der Zijl geïnterviewd over Prins Bernhard met ook aandacht voor historische beelden. Zij gaf toen al inzicht in de handel en wandel van de Prins. 

Bekijk:
* Pauw en Witteman - Annejet van der Zijl over Prins Bernhard

vrijdag 24 februari 2023

Twintig voorbeelden van onzinnig bijgeloof

Een bijgelovig mens gelooft in dingen die niet echt gebeuren en dus onzinnig zijn. Bijgeloof is verspreid over heel de wereld, al eeuwen lang.


Startpagina zette de 20 meest populaire en bekende bijgelovige zaken op een rijtje. Wat ons betreft vooral ter vermaak. We citeren. 

Dit zijn de 20 meest populaire en bekende bijgelovige zaken:  

  1. 's Nachts mag je niet fluiten: volgens de Chinese cultuur roep je boze geesten aan wanneer je fluit in de nacht. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken zeggen ze in de Westerse wereld. 
     
  2. Vrijdag de 13e brengt ongeluk in de Christelijke oorsprong: wanneer het getal 13 in de Bijbel voorkomt, is het gekoppeld aan iets negatiefs. Vrijdag de 13e was dubbel ongeluk, want op die datum werd Jezus gekruisigd. De Romeinen zagen in het getal 13 een symbool van dood, verwoesting en ongeluk. Sommige hotels of ziekenhuizen hebben geen 13e verdieping of kamer, in vliegtuigen is er vaak geen 13e rij stoelen. De angst hiervoor wordt Triskaidekafobie genoemd.
     
  3. Een klavertje vier brengt geluk: als een meisje een klavertje in haar rechterschoen doet, zal ze trouwen met de 1e man die ze tegen komt of met een naamgenoot.
     
  4. Zwarte kat is negatief: men geloofde dat het heksen waren die zich in katten konden veranderen. Ook vond men de zwarte kat een duivels dier. 
     
  5. Loop niet onder ladders: Veel mensen zijn bang om onder een ladder te lopen. Een schuine ladder vormt een driehoek met de grond en de muur. Omdat dit het symbool van de heilige 3-eenheid is, vonden onze voorouders het een zeer oneerbiedige daad als je er doorheen liep. Deed je het toch, werd je beschuldigd van verering van de duivel. Later ontwikkelde dat zich tot dat wie onder een ladder liep, door de dood getroffen wordt. Een vrouw zou binnen 1 jaar nooit trouwen. Het is nu iets afgezwakt en men zegt tegenwoordig bij het onder de ladder doorlopen dat je de hele dag ongeluk zou hebben.
     
  6. Zout knoeien is ongeluk: wanneer je met zout knoeit, moet je onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel met je mee zou gluren. Strooi bewust zout onder de stoelen van je visite wanneer je wilt dat ze niet lang in je huis zijn en zo zullen ze vroeg naar huis gaan. 
     
  7. Iets wat prikt, snijdt of knipt nooit zomaar weggeven: dan verbreekt de vriendschap. Geef je iemand bijvoorbeeld een mes cadeau laat diegene het dan kopen voor een symbolisch bedrag van 5 cent, zodat de vriendschap in stand blijft.
     
  8. Koop nooit zelf een portemonnee: deze moet je krijgen dan zit er altijd geld in wordt er gezegd volgens de oud Nederlandse cultuur.
     
  9. Hoefijzers brengen geluk: let wel op hoe je een hoefijzer ophangt! Hang ze met de opening naar boven; dan 'vangen ze het geluk'. Hang je het met de opening naar beneden? Dan valt het geluk eruit. 
     
  10. Doe een wens met een uitgevallen wimper: wanneer er een wimper uitvalt, dan zou je - als je hem wegblaast - een wens mogen doen. 
     
  11. 7 jaar ongeluk? Breek geen spiegels!: volgens de Romeinen zou dit 7 jaar ongeluk brengen. Ook wanneer je elkaar niet recht in de ogen aankijkt tijdens het proosten van drank zou je 7 jaar slechte seks hebben. 
     
  12. Lieveheersbeestjes brengen geluk: vliegt er een boven op jou dan heb je geluk, maak je ze dood dan brengt dat een groot ongeluk! Trap je per ongeluk op een lieveheersbeestje dan komt er regen.
     
  13. Kus onder een maretak: de maretak is door verschillende volkeren uit de geschiedenis in verband gebracht met vruchtbaarheid en gezondheid. Kus dus heerlijk met iemand wanneer je je onder deze tak bevindt!
     
  14. Bermudadriehoek: deze mysterieuze driehoek ligt voor de kust van Florida tussen Miami, Puerto Rico en de Bermuda's. Het staat ook bekend als de Driehoek van de Duivel, omdat Bermuda ooit de naam had van eilanden van de duivels. Er zijn boten en vliegtuigen verdwenen in dit gebied op onverklaarbare wijze. Sommigen zeggen dat de Duivel erachter zit en anderen beweren dat het om buitenaardse wezens zou gaan die de verdwijningen veroorzaken. 
     
  15. Varkenshersenen eten: geloofd wordt dat mensen die varkenshersenen eten geen leugens kunnen vertellen. In de Keltische mythologie neemt het varken of het wild zwijn een belangrijke plaats in.
     
  16. Doe op zondag niets: wie op een zondag aan een huis werkt, zou ratten en muizen aantrekken. Op zondag je nagels knippen: de zondag daarop word je ziek.
     
  17. Leen geen spullen uit op een maandag: wie 's maandags iets leent, is het kwijt.
     
  18. Geef geen gele bloemen bij een huwelijk: de kleur geel staat voor vriendschap en niet voor de liefde. Je hebt dan een ongelukkig huwelijk.
     
  19. Zet geen schoenen op tafel: dit betekent dat je armoede over jezelf afroept.
     
  20. Jeuk aan je linkerhand: Het plotseling kietelen in de palm van je linkerhand: voorbode van onverhoopte kosten. Jeuk aan je rechterhand is een voorbode dat je binnenkort geld ontvangt! 


    Bron: Startpagina

donderdag 23 februari 2023

Henk Vinke is in alle landen ter wereld geweest, Floortje Dessing ‘maar’ in 155

Alle, maar dan ook alle landen van de wereld met eigen ogen hebben gezien? Henk Vinke uit Nunspeet - voorheen medisch laborant in het MMC in Amersfoort en CNV-vakbondsactivist - heeft het geflikt, vertelde hij recent in de talkshow Humberto op Zondag.



Ook aan tafel, vanzelfsprekend bijna: Floortje Dessing, de vooral reizende tv-journaliste die nu met het nieuwe Floortje Gaat Mee te zien is. Zij kan (nog) niet aan Vinke tippen, want zij bezocht ‘nog maar’ 155 landen.

196 om precies te zijn
Hoeveel wereldreiziger Henk Vinke (65) er dan in 45 jaar tijd zag? 196 om precies te zijn en dat zijn dan meteen ook álle landen ter wereld. Vorige week was de Gelderlander in Saoedi-Arabië en zo kon hij zijn laatste landenvinkje zetten. Eind april gaat hij maar weer eens in Israël kijken. „En”, trapte hij in Humberto op Zondag af, „dan hoop ik op tijd terug te zijn voor de Coolsingel.” Voor de niet-voetbalkenner: Vinke doelt daarmee op een mogelijk kampioensfeest van Feyenoord.

De allermooiste reis van Henk Vinke
Vinke draagt twee opvallende oorbellen, zo was te zien. Humberto Tan nieuwsgierig: „Draag je die altijd?” Nee, dat is niet zo. „In Arabische landen niet hoor”, gaf hij aan. „Dan houd ik ze thuis.” Vinke wil mensen die hij bezoekt wel uitleggen dat ‘het mannenoorbellen zijn’, maar: „In Jordanië zeiden ze dan dat die niet bestaan.”
Natuurlijk wil talkshowhost Tan ook weten wat nou de állermooiste reis van Henk Vinke was. „Dat was de moeder aller reizen en het was geen land. Het was de Zuidpool. Je ziet zoveel mooie dingen. Al die ijsbergen, al die walvissen, pinguïns.”

Floortje Dessing heeft nog wat landen te gaan
„Als je dit zo hoort”, zegt Tan tegen Floortje Dessing, „denk je dan ‘ik heb er nog een paar te gaan’?” „Sowieso”, geeft Dessing volmondig toe. „Een mens is nooit uitgereisd. Ik zeg ook altijd, en ik weet zeker dat Henk het onderschrijft, dat als je Argentinië één keer gezien hebt, dat je Argentinië nog niet kent. Er zijn zeshonderd verschillende soorten Argentinië. Op z’n minst. Zoveel districten, zoveel culturen… Nee, je bent nooit uitgereisd, er valt altijd wat te zien.” The Pacific is het favoriete reisgebied voor Floortje Dessing. „De mens en de natuur zijn daar nog wat beter in balans. De mensen zijn er ook ongelooflijk vriendelijk, dat vind ik helemaal fantastisch.”

Niet zo fantastisch
Soms is het reizen over de wereld niet zo fantastisch, ondervond Henk Vinke meermaals. „Ik ben een keer beroofd en vastgebonden in Marokko. Toen duurde het een half uur voordat er mensen stopten. Ik ben een keer bijna ontvoerd op Jamaica, maar toen ben ik bij het Bob Marley-museum uit de auto gesprongen. Scheelde me weer een ritje.”

Bron: Metronieuws

woensdag 22 februari 2023

Wat zijn typische reacties van onze moeders?

We hebben er gisteren over bericht: de Internationale Dag van de Moedertaal. Taalkundige Wim Daniëls, de populaire tv-maker en schrijver, deed daarom een oproep aan zijn meer dan 60.000 Twittervolgers. Met als vraag: „Welk woord of welke zin – in welke moedertaal dan ook – is of was kenmerkend voor je moeder?”

Zijn vraag bleek raak, want het deed velen gelijk aan vroeger denken. Wat zei je moeder in bepaalde situaties nou toch altijd? Heel veel mensen kunnen dat gelijk oplepelen. Het levert vermakelijke, leuke, hilarische en vooral herkenbare reacties op.

Komt erin en zet je hoed af
Wim Daniëls gaf natuurlijk zelf de aftrap met een zin die zijn eigen moeder vaak liet horen: „Komt erin en zet je hoed af.” Achter de ‘Kom’ plakte Daniëls’ mams blijkbaar een t. Zijn volgers konden vervolgens heerlijk los. Ook deze Metro-verslaggever reageerde met het eerste dat hem te binnen schoot: „Dan maak je maar zin.” Dat had net zo goed „het is hier geen hotel” kunnen zijn trouwens. Een zin die velen van hun moeder zullen hebben gehoord, als je na meerdere dagen stappen weer eens bij het avondeten aansloot, terwijl je je vuile kleding op je kamer had laten slingeren.” Dusty heeft er eentje van haar mams die op ‘dan maak je maar zin’ lijkt: „Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.”

Mooie taal van moeders na vraag van Wim Daniëls
We kunnen natuurlijk niet alle driehonderd antwoorden aan Wim Daniëls hier noteren. Daarvoor verwijzen we je graag naar zijn Twitteraccount. We selecteren hierbij een paar pareltjes die Nederlandse moeders hebben gezegd. „Kijken doe je met je ogen, niet met je handen”, kreeg Rutger regelmatig van zijn moeder te horen als hij in musea of winkels ‘met zijn tengels’ weer eens ergens aan zat. Ton kreeg als hij een zin begon met ‘ik denk’ steevast: „Laat denken maar aan paarden over, die hebben een groter hoofd.”

Cathelijne moest het regelmatig doen met: „Schreeuw niet zo, je staat niet op de markt” (gevolgd door iets met ‘viswijf’). Als André iets niet kon vinden, dan wist hij zeker dat zijn moeder concludeerde ‘dat hij met zijn neus keek’. Als antwoord op Wim Daniëls zijn er natuurlijk ook van die heerlijke moederwijsheden. Meerdere mensen twitteren: „Slaap je niet, dan rust je toch.”

‘Hussen met je neus ertussen’
Loes weet nog wat haar moeder zei als haar haar niet zo goed zat: „Ze doen het er maar mee.” Caroline kreeg op haar vraag ‘mam, wat eten we vanavond?’ een vast antwoord: „Hussen met je neus ertussen.” Geert kreeg een heel andere standaard reactie: „Stront van de beer.” En als Tom naar zijn moeder na het afwassen riep ‘dat hij klaar was’, je voelt hem al aankomen: „Dan kun je je broek ophalen.”

We sluiten af met een mooie van Hans. Niet typisch een moeder-opmerking misschien, maar wel een mooie die Wim Daniëls ongetwijfeld aanstaat: „Nou is niet wijd, maar lastig op z’n tijd.”

Bron: Metro

dinsdag 21 februari 2023

Wat is uw moedertaal?

Vandaag is de Internationale Dag van de Moedertaal. Uitgeroepen door de UNESCO en voor het eerst gevierd in het jaar 2000. Het communiqué dat hiertoe opriep, meldde dat er bijna 6.000 talen zijn.

Mijn moedertaal is de Oldebroeker streektaal. We spraken het thuis en ik spreek het nog steeds met familie en vrienden. En als ik heel moe ben gebruik ik soms woorden, die ik in mijn jeugd geleerd heb. Want het is per slot van rekening mijn eerste taal!

Voorbeelden
Voorbeelden van zulke woorden zijn: birrelig (ongeduldig, zenuwachtig), eileuver (pinksterbloem of ooievaar), babbelegoegies (nutteloze praatjes en fratsen), brökkien (snee brood), giespeln (met korte pasjes snel lopen), galpen (luid schreeuwen), heistern (drukte maken, lawaai schoppen), kniepkeutel (zuinig iemand), kieskauwer (iemand, die kieskeurig is bij het eten), kraonewaken (met veel onderbrekingen onrustig slapen en/of daarbij rusteloos door het huis lopen), plassien (krentebol), schoere (onweersbui), tamee (straks), poesterig (niet helemaal fit) en sniesteren (plassen).    

Wat is uw Moedertaal?

zaterdag 18 februari 2023

Carnavalskrakers: speciaal voor uw eigen dorp of stad

Het is weer tijd voor carnaval. Het feest met optochten, liederen en feesten wordt in heel Nederland gevierd, maar vooral beneden de rivieren.


Carnavalsliederen zijn er in alle soorten en maten. Lamme Frans uit Brabant was dit jaar heel creatief en maakte een speciaal lied, dat voor ieder dorp of stad aangepast kan worden. Inclusief de bijnamen, zoals bv. Zandkruuersgat voor Hoogland en Knopspeldjesrijk voor Baarschot. 

Zoek uw plaats
Hebt u uw plaats al gevonden? Ga naar de speciale website (met landkaart!) en vind de speciale versie voor uw carnavalsplaats!

Link
* Uw carnavalsplaat

Mijn kleine Nasibal
Op speciaal verzoek van een trouwe bezoeker van deze blog ook een link naar de carnavalskraker Mijn kleine Nasibal uit 1979, gezongen door Tante Lien. Naast haar televisiewerk was Wieteke van Dort als Tante Lien een veelgevraagde gast in theaters, op Pasar Malams (Oosterse jaarmarkten) en op Indische feesten

Link
Bekijk en beluister Mijn kleine Nasibal


woensdag 15 februari 2023

Hebt U nog recht op 'vergeten geld'?

Een onbekend familielid dat je een hoop geld nalaat, een vergeten bankrekening of een pensioenfonds waar je blijkbaar nog recht op hebt. Op verschillende plekken ligt een hoop ‘vergeten geld’ te wachten op rechthebbenden.


Hoe kom je er eigenlijk achter of jij één van hen bent en op welk geld je nog recht hebt? De nieuwsbrief van Margriet bericht erover en wij citeren. 

Consignatiekas
Het lijkt misschien een situatie uit een film: een flinke erfenis krijgen van een onbekend familielid. Maar in sommige gevallen kan dit zomaar gebeuren. Het Ministerie van Financiën houdt namelijk miljoenen euro’s in bewaring en dat geld ligt daar te wachten tot de eigenaren zich melden. Alleen weten veel eigenaren niet dat ze recht hebben op geld in de zogeheten consignatiekas.

Grote geldpot
In deze consignatiekas zit dus het geld dat het Ministerie van Financiën in bewaring heeft gekregen. Eigenlijk kun je de consignatiekas vergelijken met een grote geldpot. Voornamelijk notarissen, curatoren en advocaten storten hier geldbedragen op. Vaak gaat het om geld waarvan niet bekend is wie er recht op heeft of om geld waarvan niet bekend is of degene die er recht op heeft het wil aannemen. Het geld blijft voor minimaal twintig jaar in de kas.

Hoe weet ik of ik recht heb op geld uit de consignatiekas?
Om erachter te komen of je recht hebt op geld uit de consignatiekas kun je gebruik maken van het zoekformulier consignatiekas. Als je naam voorkomt in de database en je je recht op uitkering kunt aantonen, dan kun je een claim indienen. 

Link

* Zoeken in consignatiekas

Vergeten bankrekeningen

Naast het geld in de consignatiekas ligt er op meer plekken ‘vergeten geld’ te wachten op de rechthebbende. Bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars van verhuisde, overleden of vergeten klanten. Hierbij kan het gaan om een gewone betaalrekening, maar ook om beleggings- en verzekeringstegoeden. Sommige banken gaan wel op zoek naar de klanten, maar houden hier na een jaar vaak mee op. Het tegoed wordt dan geparkeerd tot de rechthebbende zich meldt.

Slapende tegoeden
Als erfgename kun je aanspraak doen op banktegoeden via het loket Slapende Tegoeden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Als de aanbieder niet meer bestaat is deze waarschijnlijk opgegaan in een andere bank over verzekeraar. De opvolgers van oude maatschappijen kun je opzoeken bij De Nederlandsche Bank (DNB) via: 0800-020 10 68

Link:
* Slapende tegoeden

Vergeten pensioenen
Ook bij pensioenfondsen ligt ‘vergeten geld’ te wachten. Pensioenfondsen zoeken naar de rechthebbenden, maar slagen daar niet altijd in. In veel gevallen gaat het om personen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en naar het buitenland zijn geëmigreerd.
Je kunt contact opnemen met de Pensioen Federatie om erachter te komen of je nog pensioentegoed hebt via 020-751 28 70. Ook kun je een overzicht van pensioentegoeden vinden op mijnpensioenoverzicht 

Lees het volledige artikel:
* Zo kom je erachter of jij recht hebt op 'vergeten geld'.

dinsdag 14 februari 2023

Wat is het voor dag vandaag?



==================================================


Guten Morgen, het is #Valentijnsdag! ❤ De Kirchbruch See ten oosten van Leipzig heeft de vorm van een hart, perfect voor 14 februari toch? 😃👌 En in de zomer trouwens een goede keuze voor een frisse duik... 

Tweet van Toerisme Duitsland

==================================================

Man, man, dat was weer schrikken vanmorgen.....

Tweet van Nico 

maandag 13 februari 2023

De grappigste taalvout van 2022

Met maar liefst 14.851 likes is dit de állergrappigste taalvout van 2022 …

1. Ik dacht dat je het nooit zou vragen!

De 9 andere populairste woorden vindt u ook op de website van Taalvoutjes.

Link
* Klik hier voor deze Toptien van leukste voutjes van het afgelopen jaar!

zondag 12 februari 2023

Zo lopen presidenten!

Niemand kan beter nadoen, hoe presidenten lopen, als Stefan Leonhardsberger. Hij is een acteur en komediant uit Oostenrijk. 

In twee videofilmpjes op YouTube toont hij de loop van de presidenten van verschillende landen. Heel mooi gedaan!

Bekijk:
* Walk like a President (deel 1)
* Walk like a President, deel 2

zaterdag 11 februari 2023

Tel uw mollen/zegeningen!

Wie een molshoop op zijn of haar gazon aantreft mag glunderen van trots. “Het is één groot compliment”, zegt Anne Bus van de Zoogdiervereniging. “Een mol in de tuin bewijst dat de grond voedzaam is en wormen bevat. Het dier woelt de boel om, zodat de aarde meer zuurstof krijgt en nog vruchtbaarder wordt.”

Dus: heb eerbied voor de molshoop, zegt Bus. “Gooi ze niet dicht. Tel ze liever”, is haar oproep. De Zoogdiervereniging roept dit weekend uit tot Nationale Mollentelling. Iedereen die het ‘zwarte, fluweelzachte zoogdier’ of een bijbehorende hoop signaleert kan dat melden op telmee.nl en tuintelling.nl. Liggen er erg veel hopen, schat dan hoeveel het er zijn, tipt de organisatie.

De mol heeft geen goed imago
“Met deze landelijke telling willen we de mol in het zonnetje zetten”, zegt Bus. Het dier heeft volgens haar onterecht een slecht imago, als geniepige infiltrant.
Het tv-programma Wie is de Mol? bevestigt dat vooroordeel, volgens Bus. “De mol is de slechterik. Dat draagt niet bij aan een goed imago, hè?”

Paartijd
De Nationale Mollentelling vindt in februari plaats, omdat het dan paartijd is. Bus: “Mannetjes gaan op vrouwenjacht.” Toch blijft de kans piepklein dat deelnemers behalve hopen ook mollen spotten. “In juni en juli is die kans groter. De jonkies worden dan uit huis geschopt. Ze moeten een eigen woning zoeken, want de mol leeft solitair.”

Bron: "Waarom het juist goed nieuws is als je een molshoop in de tuin hebt", artikel in Trouw

vrijdag 10 februari 2023

Duidelijk Maarten van Rossem, toch?

Vandaag wordt de finale van 'De slimste mens' uitgezonden. De kennisquiz onder leiding van Philip Freriks behoort inmiddels tot de best bekeken programma's op TV.  Je krijgt niks voor het winnen, behalve een trofee. Je krijg alleen een vergoeding voor de afleveringen die je meespeelt. Die vergoeding is 250 euro per aflevering en er worden drie afleveringen per dag opgenomen.

Historicus Maarten van Rossem, ook wel de nationale brombeer genoemd, is sinds de zomer van 2012 het prominente enige jurylid.  

Maarten van Rossem in katvorm gespot op internet

Bron: Tweet van Kitty Herweijer

woensdag 8 februari 2023

Het wordt steeds lichter buiten!

Wie verlangt er niet naar, dat we de donkere dagen snel achter ons kunnen laten en dat de zon steeds vroeger op komt en later ondergaat? De lente en zomer tegemoet!

Gelukkig heeft het KNMI een overzicht van die zonsopkomst en - ondergang over het gehele jaar. Inclusief het ingaan van de zomertijd en de wintertijd.

Komende maanden
Voor u zetten we de komende tijden van de zonsopkomst alvast even op een rijtje. Vanwege het blijde vooruitzicht. 

ZONSOPGANG (NOG TIJDENS DE WINTERTIJD):

11 februari: 8.03 uur
18 februari: 7.50 uur
25 februari: 7.35 uur
 4 maart: 7.20 uur
11 maart: 7.04 uur
18 maart: 6.48 uur
25 maart: 6.32 uur

ZONSOPGANG (TIJDENS DE ZOMERTIJD,VANAF 26 MAART)

 1 april: 7.16 uur
 8 april: 7.00 uur
15 april: 6.44 uur
22 april: 6.29 uur
29 april: 6.15 uur
 6 mei: 6.02 uur
13 mei: 5.50 uur

Link
* Volledig Overzicht van de zonsopgangen - en ondergangen in 2023 (KNMI)

dinsdag 7 februari 2023

Maarten van Rossem op zoek naar nieuwe liefde

Maarten van Rossem - u weet wel, van 'De Slimste Mens' - heeft een eerste afspraak gehad in het populaire TV-programma First Dates! 


Hij is op zoek naar een nieuwe liefde. Grote vraag: zal hij de flamboyante Nel kunnen versieren? 

Bekijk:
* Maarten van Rossem bij First Dates! | CC Mash-Ups

zaterdag 4 februari 2023

Nieuwsbrief no 2 - ter opvrolijking en informatie - verschenen

Vanavond is onze tweede Nieuwsbrief van dit jaar verschenen. Met een overzicht van de meest recente berichten in deze dagelijkse blog 'Leuk en Informatief'



Indien u een - uiteraard gratis - abonnement op deze nieuwsbrief wilt kunt u zich via de volgende link aanmelden en wordt de nieuwsbrief u automatisch toegezonden. Inclusief de zojuist verschenen tweede nieuwsbrief! 

Ja, stuur mij de gratis nieuwsbrief, zo maar ter opvrolijking en informatie.

Sleutels verloren...

 

vrijdag 3 februari 2023

De beste bestuurder van 2022 is ........

Burgemeester Petra Dassen-Housen van de gemeente Kerkrade is gekozen tot beste bestuurder van 2022. In 2014 werd Dassen-Housen ook al verkozen tot beste bestuurder: toen voor de gemeente Beesel in de categorie kleine gemeente.

Dassen kreeg de titel tijdens Kompas, een nieuwjaarevenement van nieuwsplatform Binnenlands Bestuur. Ze werd in de eerste ronde al verkozen tot beste bestuurder van Limburg door lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers. Vervolgens nam zij het nationaal op tegen bestuurders van de overige provincies en waterschappen.

'Echte verbinder'
De burgemeester wordt door de stemmers omschreven als 'een echte verbinder'. "Ze kan zich in alle lagen van de bevolking uitstekend verplaatsen, en heeft enkel het belang van de gemeenschap voor ogen. Dassen-Housen is vriendelijk, betrouwbaar, empathisch, en waar nodig in staat daadkrachtig op te treden. Deze eigenschappen maken haar tot een zeer gewaardeerd bestuurder", zo valt te lezen in het juryrapport.

Winnaars andere categorieën 
In de tweede stemronde hebben ruim 13.000 stemmers bepaald wie van de genomineerden de Beste Bestuurder van 2022 is. Ook kozen zij wie met de titels ‘Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar’ en ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 35.000 inwoners)’ naar huis gaan.
De winnaars hier waren:
- Wethouder Ufuk Kâhya, gemeente ’s-Hertogenbosch – Beste Bestuurder jonger dan 40 jaar
- Wethouder - - Miguel Ririhena, gemeente Tynaarlo – Beste Bestuurder van een kleine gemeente Tynaarlo 

CDA en GroenLinks
Petra Dassen-Housen is lid van het CDA en Ufuk Kähya en Miguel Ririhena zijn beiden lid van GroenLinks.