Translate

woensdag 20 december 2023

Zijn oranje wortels gekweekt als eerbetoon aan het Koningshuis?

Bospeen, winterpeen; de meeste wortels die in de Nederlandse supermarkt of bij de groenteboer liggen, zijn oranje van kleur. Vaak lees je in allerlei artikelen dat dit komt doordat Nederlanders ze zo zijn gaan kweken ter ere van het Nederlandse koningshuis. Maar klopt dat wel?


Mooi verhaal
Het is inderdaad een mooi verhaal. Wortelen zijn niet door mensen bedacht, maar de bekende oranje kleur volgens sommigen wel. Volgens de overlevering zouden wortelen namelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog hun oranje kleur hebben gekregen. Nederlandse boeren zouden in die periode de wortels - bekend uit onder andere hutspot - zo gekweekt hebben, dat die oranje werden. Daarmee zouden de boeren een eerbetoon aan de stadhouders van het huis Oranje hebben gebracht. En doordat de Nederlanders toen al een van de grootste exporteurs van landbouwproducten waren, verspreidde de oranje wortel zich over de hele wereld.

Bewijs?
Maar onomstotelijk bewijs voor die theorie is nooit gevonden. Wetenschappers hebben het DNA van wortels uitgeplozen en daaruit is gebleken dat dat bewijs er ook nooit zal komen. De oranje wortel is namelijk veel ouder dan het Huis van Oranje. Aldus een factcheck van IS-Geschiedenis.

Lees de volledige check

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .