Translate

dinsdag 20 februari 2024

Kent u de afkortingen bvo'tje, gesalu en bopla?

Kent u de afkortingen bvo'tje, gesalu en bopla? Zo ja, dan bent u waarschijnlijk een flink zuipende student. Zo niet, dan bent u waarschijnlijk een wat normalere Nederlander. Dat blijkt uit het volgende artikel, gepubliceerd in het dagblad Trouw. 

Een ‘bvo’tje’, die studentikoze afkorting kennen de meeste mensen nog wel (biertje voor onderweg). En ook de ‘vrijmibo’, de vrijdagmiddagborrel, is een redelijk bekende term geworden. Lastiger wordt het als iemand ‘gesalu’ (gezellig samen lunchen) gaat, en daarna met een ‘spebi’ (speciaalbier) of ‘esma’ (espresso martini) en een ‘bopla’ (borrelplank) op het terras gaat zitten.

Afko's
Om het bijzondere taaltje vol afkortingen van studenten in kaart te brengen, deed de Nijmeegse student Ande Cremers, die Nederlandse Taal en Cultuur studeert, onderzoek naar de meest gebruikte ‘afko's’ die studenten gebruiken, afkortingen dus.
In een artikel voor het tijdschrift Onze Taal laat Cremers zien hoe studenten op nieuwe creaties komen. Vaak wordt gewoon het laatste deel van een woord weggelaten. Een situatie wordt ‘situ’ en hilarisch is voortaan ‘hila’. O ja, en maak je pasta, dan kook je vaak met ‘itakru’ (Italiaanse kruiden).

Nauwelijks te begrijpen
Hun taaltje is voor buitenstaanders nauwelijks te begrijpen, zag Cremers. Zo betekent de kreet ‘kladiladi’: klap je laptop dicht. Een afspraak maak je via een ‘dapri’ (datumprikker). ‘Hg’ is geen schoonmaakmiddel, maar een huisgenoot. En bij een ‘vvv’ haal je geen toeristeninformatie, maar daar stort je je hart uit, want dat is een vriend van vroeger. Je kunt zelfs hele zinnen afkorten, zoals ‘sumogegigo’, wat staat voor: supermooi gezopen gisteren gozer.

Afkowobo
Er komen steeds meer woorden bij, daarom spoort Cremers haar medestudenten aan om vooral door te experimenteren. En voor wie de afkortingen zelf onder de knie wil krijgen staan er genoeg ‘afkowobo’ online, afkortwoordenboeken dus.

Bron: Artikel van Eline van Suchtelen in het dagblad Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .