Translate

zondag 11 februari 2024

Vrouwen in de wetenschap: Aletta Jacobs

Vandaag, 11 februari, is de 9e Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Op die dag vragen de Verenigde Naties aandacht voor gelijkheid van vrouwen en mannen in het wetenschappelijk onderwijs.


In Nederland gaan de gedachten dan al snel uit naar Aletta Jacobs, de eerste vrouw die in ons land met succes een universitaire studie afrondde (foto hierboven).

Ook maatschappelijk
In 1878 slaagde zij voor haar artsexamen en in 1879 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast haar wetenschappelijke carrière, roerde Jacobs zich ook op maatschappelijk gebied. Zo was zij lange tijd het boegbeeld van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht en maakte zij zich tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk voor vredesonderhandelingen. Geen wonder dat haar naam vaak genoemd werd in de kranten van toen.

Reisverslagen en andere boeken
Wist u dat Aletta Jacobs begin 20e eeuw verre reizen maakte om het vrouwenkiesrecht wereldwijd onder de aandacht te brengen? Haar reisverslagen - en verschillende andere boeken van haar hand - zijn in Delpher te vinden. Wilt u snel zoeken naar werk van een bepaalde auteur? Ga dan naar de collectie ‘Boeken Basis’ en kies voor ‘Uitgebreid zoeken’. U kunt vervolgens de naam van de schrijver invullen, zodat je alleen werk van die persoon te zien krijgt.

Bron en link: Delpher

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .