Translate

dinsdag 26 september 2017

Twentse versie van Nijntje op de Fiets door Herman Finkers

Er komt een door cabaretier Herman Finkers vertaalde Twentse versie van konijn Nijntje uit. De cabaretier heeft het verhaal 'Nijntje gaat fietsen' naar het Twents vertaald: 'Nijntje döt fietsen in Twente'.


Het verhaal met het konijn in de hoofdrol gaat over de vurige wens om later te gaan fietsen. "At later groot bin, har Nijntje zich bedach, dan goa'k ne stukske fietsen, ik hop at dat dan mag."

Derde keer
Het is niet de eerste keer dat een verhaal van Dick Bruna in het Twents is vertaald. Eerder verschenen 'Opa en oma Pluus' en 'Nijntje in 'n derentuin'. Finkers werkte mee aan deze andere delen, maar Nijntje döt fietsen' heeft hij helemaal alleen vertaald. Het boek is vanaf morgen (27 september 2017) verkrijgbaar.

Streektalen
Nederland kent naast de erkende talen Nederlands en het Fries de volgende streektalen oftewel dialecten: Achterhoeks, Drents, Gronings, Sallands, Stellingwerfs, Twents, Veluws (allen behorend tot de Nedersaksische taalgroep), Limburgs (hier gerekend tot de Rijnfrankische taalgroep), en Zeeuws en Vlaams (behorend tot de Nederfrankische taalgroep). Het is mooi, dat de bewoners van deze streken steeds trotser worden op hun eigen taal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.