Translate

woensdag 20 september 2017

Zuinigste crematieoven van Europa

De crematieoven op begraafplaats Rusthof in Amersfoort verbrandt efficiënter na een grote renovatie van ruim twee maanden.


Hij kan weer 20.000 crematies aan en gaat straks ook stroom leveren. Dat maakt de oven de zuinigste van Europa.

Enorme vlucht
Het bijna 15 jaar geleden geopende eigen crematorium op de algemene begraafplaats Rusthof bleek een schot in de roos, want de lijkverbranding nam sindsdien een enorme vlucht. Toen de crematieoven aan de Dodeweg in gebruik werd genomen, lag het aantal crematies nog op 700 per jaar. Vorig jaar werden er 2.247 overledenen gecremeerd, ruim drie keer zo veel. Dat zijn er bijna 200 per maand.

Terugwinnen van energie
Toen de oven eind vorig jaar op het punt stond de 20.000ste crematie uit te voeren, besloot Rusthof tot een volledige renovatie. ,,Tien weken werk'', weet directeur Wilco Plaggenborg. De volledig nieuw opgebouwde oven lijkt voor de rouwende bezoeker onveranderd, afgezien van de invoeropening die van 98 naar een breedte 107 cm ging. ,,Maar de techniek is sterk verbeterd'', zegt Plaggenborg. ,,Zo is de oven nu vloeistofgekoeld in plaats van luchtgekoeld.''
Zo kan in de toekomst het hete koelwater veel beter gebruikt worden voor het terugwinnen van energie dan de hete lucht die nu door de schoorsteen verdwijnt, legt hij uit. ,,Het is de bedoeling dat we een terugwininstallatie aansluiten op de oven. Zo'n turbine brengt de energiekosten enorm terug en garandeert direct de stroomvoorziening van Rusthof. De ovenfabrikant en de TU Twente studeren er nu op.''

Efficiëntere verbranding
Daar komt bovenop dat het aardgas door een geavanceerd luchtkleppen­systeem veel efficiënter verbrand kan worden. Die verbranding wordt geregeld door de ovenist vanuit een hightech controle­kamer naast de oven. Hiervoor zijn de interne besturingssystemen allemaal aangepast.

Rondleiding op Rusthof
Altijd al eens achter de schermen willen kijken bij Rusthof? Of bent u nieuwsgierig naar het resultaat van de renovatie? Op woensdag 11 oktober organiseren ze een gratis rondleiding langs alle faciliteiten. U begint de ochtend om 09:00 uur met een kopje koffie in de koffiekamer. Daarna laten ze u de aula’s, het rouwcentrum, de crematieruimte en de poortkamer zien. Na de rondleiding van een uur kunt u de (prachtige) begraafplaats bekijken.

Bronnen: Rondzendbrief RBA en het AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.