Translate

donderdag 21 september 2017

Hollandse Beelden

Hollandse Beelden is een nieuw beeldmagazine voor iedereen met interesse en liefde voor de Nederlandse fotografie. Een kwartaalblad, tussen fotoboek en tijdschrift.

Voorkant van nummer 5 van Hollandse Beelden
Het magazine is ontstaan omdat het er niet was terwijl er zoveel te zien is. Klassiek, gedegen, zonder opsmuk. Een blad van kijken en terugkijken.

Liefde voor de Nederlandse foto
Hollands Beelden is een initiatief van fotograaf en uitgever Roel Rozenburg (voorheen NRC Handelsblad en Vrij Nederland). In de redactie zitten Nicole Robbers (NRC Handelsblad, zelfstandig beeldredacteur) Martijn Beekman (voorheen Volkskrant) en Werry Crone (Trouw).

Hollandse Beelden toont de Nederlandse documentaire en nieuwsfotografie in al zijn facetten. Nederland heeft een rijke geschiedenis aan bekende documentaire- en nieuwsfotografen, een onmetelijke collectie bij Hollandse Hoogte en het Nationaal Archief, ‘oude’ fotografen met een staat van dienst en dito verhalen en genoeg jong talent.

Hollandse Beelden laat zien dat fotografie niet alleen een vak is, maar ook betrokkenheid, bewondering, relativering en creativiteit. Maar bovenal liefde voor die Nederlandse foto.

Nummer 5
Jarenlang was Joost van den Broek een begrip in de Nederlandse reportage- en portretfotografie. Hij won tientallen prijzen en het liefst fotografeerde hij de complete Volkskrant vol. Van den Broek heeft zijn lichaam, door jarenlang hard en betrokken werken, totaal uitgeput en in Hollandse Beelden vertelt hij voor het eerst wat er met hem is gebeurd en hoe het nu gaat.
In het nummer wederom foto’s uit het buitenland, van Tobias Bijl over de val van Srebrenica. De deportatie van duizenden moslimmannen onder het oog van de Nederlandse Dutchbat-soldaten blijft een pijnlijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis.
Verder in nummer vijf van Hollandse Beelden: bruidjesdag op landgoed Clingendael door Phil Nijhuis, de rondvaartbootfotograaf, zomerijsbanen in het Hollandse landschap, gastarbeiders in de jaren zeventig door Robert de Hartogh en hondenspeelplaats Bello door Sanne Donders.

Bekijk
* Website Hollandse Beelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.