Translate

zondag 24 september 2017

Gezond drinken bestaat niet

Zou alcohol vandaag worden uitgevonden, dan mocht het nooit op de markt worden gebracht. 'Er zegt ook niemand: één snuifje coke is prima.'  Aldus het begin van een artikel in De Volkskrant van gisteren (zaterdag 23 september 2017).  


Het is 'een alarmerend verhaal over onze nationale lievelingsverslaving.' We citeren het artikel nog even verder.

Ongezellige boodschap 
Gezond drinken bestaat niet. Zo, dat is maar vast gezegd. Ongezellige boodschap, want het oude idee van het gezonde glaasje rode wijn (kijk, die Fransen!) of de gematigde drinker die het bloed juist beter door de vaten liet stromen, was natuurlijk een stuk aangenamer. Maar het is niet anders. De wetenschap is er al jaren uit, maar ingesleten slogans ('Geniet, maar drink met mate') ban je niet zomaar uit.
Wellicht is de wens de vader van de gedachte als het om alcohol gaat. Onlangs nog op een feestje gehoord: 'Ik drink alleen rode wijn, vanwege mijn hart', zegt een oudere man. Jonge vrouw: 'Je kunt ook natuurwijn kiezen, daarin zitten geen schadelijke stoffen.'

Nul glazen
Mensen willen het maar al te graag geloven, dat hun alcoholconsumptie binnen de normen valt, dat er zoiets bestaat als verstandig drinken, dus houden ze zichzelf voor de gek, denkt voedingshoogleraar Jaap Seidell. Seidell (drinkt zelf zelden, 'hooguit een paar glazen per maand') schreef mee aan het advies dat de Gezondheidsraad vorig jaar uitbracht. Van twee glazen alcohol kelderde het naar nul glazen per dag. Of maximaal één glas per dag, 'als u het toch niet kan laten'. De enige gezonde alcoholinname is geen alcoholinname.

Lees meer
* Het volledige artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.