Translate

maandag 25 april 2016

Waarom je de eerste nacht in een ander bed nooit zo goed slaapt in

We gaan bijna allemaal graag op vakantie, maar de eerste nacht in een ander bed slaap je meestal onrustig. Daar blijkt een wetenschappelijke reden voor te zijn.


Onderzoek
Hoe zacht en gezellig dat nieuwe bed ook mag zijn, je slaapt nooit zo goed als in je eigen bed. Een recente studie van Brown University, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, kon daar nu ook een reden voor vinden. Ze lieten een aantal mensen overnachten in hun lab, die natuurlijk heel de nacht draaiden en keerden, en onderzochten intussen hun hersenactiviteit.

Beveiligingssysteem
Wat bleek? Eén hersenhelft (de linker) bleef 's nachts veel alerter dan de rechter hersenhelft. Dit effect werd ook al waargenomen bij dieren zoals walvissen, dolfijnen en vogels en functioneert als een soort nachtwaker. "We slapen in een nieuwe omgeving die we onbewust niet helemaal vertrouwen, en als we slapen zijn we het kwetsbaarst", aldus dr. Masako Tamaki, die het onderzoek uitvoerde. "Ons lichaam zet dan een soortement beveiligingssysteem op zodat we onze omgeving in het oog kunnen houden en gevaren kunnen detecteren." Met andere woorden: ons brein blijft half wakker om ons te beschermen.

Linkerhersenhelft
De onderzoekers kunnen (nog) niet verklaren waarom precies de linker hersenhelft waakzaam blijft, en niet de rechter. Wel konden ze vaststellen dat het effect alleen de eerste nacht in een vreemde omgeving plaatsvindt. Vanaf de tweede nacht slapen we dus gelukkig allemaal een stuk beter.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .