Translate

woensdag 30 oktober 2019

Drs. P. Trofee voor Midas Dekkers

Gisteren is de Drs. P. Troffee uitgereikt. Aan een taalvaardige kunstenaar met humor. Het is een nieuwe literaire kunstprijs. 




Vic van de Reijte, de voorzitter van het Heen- en Weerschap, de stichting die de literaire nalatenschap van Drs. P beheert, legt in Trouw uit, waarom deze prijs in een leemte voorziet.

Humoristisch werk
“In ons land is een enorm onderscheid tussen de zogeheten hoge en lage kunsten. Aan artiesten met humoristisch werk, als in het ver­leden Godfried Bomans, Willem Wilmink of Peter van Straaten, wordt nooit gedacht voor grote prijzen. ‘Die maakt grapjes’, zeggen ze dan, ‘geen kunst’. Is het niet van de zotte dat Annie M. G. Schmidt nooit de P.C. Hooft-prijs heeft gekregen, terwijl haar werk over honderd jaar nog steeds gelezen zal worden?

Ironie en zelfspot
“Wij, de zes leden van het Heen- en Weerschap, zijn nadrukkelijk op zoek naar kunstenaars die ironie en zelfspot toelaten in hun werk, net als Drs. P. Het is een serieuze oeuvreprijs, begrijp me niet verkeerd, maar voor het type kunstenaar dat door jury’s met serieuze gezichten systematisch wordt overgeslagen.”

Midas Dekkers
Schrijver en bioloog Midas Dekkers is gisteren uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Drs. P Trofee. 'Ín zijn rijke werken reikt Midas Dekkers naar het hoogst denkbare: de combinatie van waar en leuk', zegt de jury.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .