Translate

dinsdag 29 oktober 2019

Van bejaarde en senior via krasse knar naar vitalo (of vitano?)

Vanaf 65 jaar - sommigen beweren zelfs vanaf 55 jaar - behoort u tot de ouderen oftewel 'de derde levensfase'. Bejaarden heetten ze vroeger. En die gingen na enige jaren dan al redelijk snel naar een bejaardentehuis.



Maar dat is met de toenemende welvaart en de voortschrijdende gezondheid anders geworden. Bejaarden werden senior, bleven actief, werden krasse knarren en in de laatste terminologie zelfs Yep: Young Elderly Person.

Yep
Althans, dat was de afkorting, die het dagblad Trouw introduceerde. De krant schreef de nodige achtergrondartikelen over dit nieuwe fenomeen. Maar die Engelse afkorting viel niet bij iedereen in goede aarde. Vandaar, dat het dagblad een prijsvraag uitschreef voor een nieuwe afkorting. En dat werd Vitalo!

Vitalo
"Vitalo’ is een transparante turbotaalafleiding op basis van het bijvoeglijk naamwoord vitaal, dat je meteen associeert met de doelgroep (vitale ouderen). Qua vorm is het te vergelijken met andere turbotalige persoonsnamen, variërend van ‘doblo’ (dom blondje), ‘lullo’ tot ‘lokalo’, waardoor vitalo zich meteen presenteert als persoonsaanduiding. Door gebruikmaking van het niet-traditionele suffix (achtervoegsel) -o roept vitalo meteen associaties op met jeugdigheid en levendigheid. Het woord wekt daarnaast prettige mediterrane associaties met la dolce vita, het goede leven rond de Méditerrannée, waar veel vitalo’s plegen te overwinteren. Ten slotte is vitalo welluidend en kort. Het voldoet, kortom, aan alle succesfactoren van nieuwe woorden."

Alles over Yep en Vitalo
Op www.trouw.nl/yep vindt u alle uitkomsten van ‘De yep van tegenwoordig’, het onderzoek onder 55- tot 75-jarigen dat I&O Research deed in opdracht van Trouw. U kunt er de test doen: wat voor een yep/vitalo bent u? Ook vindt u er een podcast met Hans Marijnissen en Marten van de Wier, de makers van de cursus leefplezier. Die zesdelige cursus wijst u de weg naar een lang en gelukkig leven.

Vitano?
En als u onverhoopt door allerlei omstandigheden niet meer zo vitaal bent? Ja, daarvoor bestaat nog geen naam. Misschien een Vitano?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .