Translate

zondag 13 oktober 2019

Hoeveel tegeltuinen zijn er in uw gemeente?

Tegeltuinen kunnen voor wateroverlast zorgen. ,,Als je heel veel steen hebt kan het water niet in de bodem afstromen, terwijl er door het veranderde klimaat juist meer piekbuien voor zullen komen",  zegt Joop Spijker van Wageningen Environmental Research. Hierdoor blijven grote plassen liggen in lager gelegen gebieden. Water dat wel zijn weg vindt naar putten, zorgt voor een overbelasting van het riool. 



Daarnaast zorgen warme zomers voor een bijkomend probleem, het zogeheten ‘hitte-eiland-effect’. Spijker: ,,Juist als je ‘s avonds behoefte hebt aan afkoeling blijven stenen warmte afgeven. Groen in je tuin warmt niet op en geeft juist schaduw.” Door al die verharding is het in steden aanzienlijk warmer dan in buitengebieden.

Concentratie tegeltuinen
De concentratie tegeltuinen verschilt behoorlijk per gemeente, zo blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft gekregen van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht. Met behulp van luchtfoto’s achterhaalde het bureau welk deel van de tuinpercelen ‘groen’ (bomen, gras of planten) of juist ‘grijs’ (bestrating, schuurtjes, kale grond) is.

Almere
Almere heeft van heel Nederland de meeste betegelde tuinen. In Almere is ruim 66% van de tuinen met tegels gevuld. Gemiddeld is in Nederland ongeveer een derde van de tuinen met tegels bedekt.

Zoek uw gemeente
* Zoek op de kaart van Nederland uw gemeente

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .