Translate

dinsdag 21 april 2020

Nederlandse persvrijheid staat op plek vijf van de wereldranglijst

Nederland staat op plek vijf van de wereldranglijst van landen met de meeste persvrijheid. België bekleedt de twaalfde plaats op deze internationale ranking die Verslaggevers zonder Grenzen (VZG, ook wel bekend als Reporters zonder Grenzen) naar jaarlijkse gewoonte heeft opgesteld. Luxemburg staat  op de zeventiende plaats. 



De wereldranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Noorwegen. Finland steeg van plek vier naar de tweede plaats, Denemarken volgt op drie en Zweden staat op plek vier. Turkmenistan eindigde op plek 180, de laatste plaats. In dat land heerst strenge censuur en worden de media volledig gecontroleerd door de overheid. Noord-Korea, Eritrea en China staan vlak boven Turkmenistan.

Andere landen
Frankrijk verliest weer twee plaatsen en belandt op plaats 34. VZG klaagt het geweld aan van de ordediensten, maar ook van betogers, vooral tijdens het protest van de Gele Hesjes.
VZG haalt in het rapport uit naar Hongarije, dat zich op de 89ste plaats bevindt, “waar een autoritaire omwenteling zich bevestigt”. En in Polen, op plaats 62, heeft “de greep van de regering op justitie” ook gevolgen voor de media.
De rankings van Bulgarije (111), Montenegro (105) en Albanië (84) zijn eveneens ondermaats. VZG heeft het over pogingen om journalisten aan de kant te schuiven, hen op te sluiten of hen lastig te vallen met gerechtelijke procedures.

Europa
Ondanks alles blijft Europa het continent “dat het meest gunstig staat tegenover de persvrijheid”. Daarna volgen Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en de Aziatisch-Pacifische regio. De zone Oost-Europa/Centraal-Azië is voorlaatste, het Midden-Oosten en Noord-Afrika de hekkensluiter.

Criteria
De persvrijheidsindex van Reporters Without Borders wordt samengesteld op basis van verschillende criteria. Daaronder zit de representatie van verschillende opinies, de onafhankelijkheid van media, de techniek en productiewijze van nieuwsmedia en het geweld tegen journalisten.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .