Translate

maandag 27 april 2020

Hoe verorbert u een tompoes?

Er is bijna niets moeilijker dan een tompoes - ook wel tompouce genoemd - te verorberen zonder te knoeien. Welke techniek is daarbij het beste? 



Het AD, altijd goed in dit soort artikelen, zet de verschillende types op een rijtje.

Argeloze
De argeloze neemt een hap en drukt daarbij de room aan alle kanten tussen de twee bladerdeeglagen door.

Likker
De likker lebbert de room als een labrador langs de zijkanten weg totdat alleen de twee kale koeklagen resteren.

Daklichter
De daklichter wrikt eerst de bovenste deeglaag los om de tompoes vervolgens in twee lagen weg te werken.

Ontleder
Eerst schraap je met een vorkje de fondant van de bovenkant. Dan wordt het deeg rustig opgepeuzeld. Tot slot wacht een slagveld aan lobbig room.

Zijlegger
Met een tikje kantelt de zijlegger de tompoes op de zij als een gestrande walvis. Het gebak is vervolgens met een taartmes zonder de knoeien in hapklare brokken te snijden. Het grote voordeel van deze werkwijze: met elke hap proef je de heilige drie-eenheid van fondant, banketbakkersroom en bladerdeeg.

Kaakflexibele
Door zowel het gebak als het hoofd steeds een paar graden in tegenovergestelde richting te kantelen kun de van de tompoes afhappen zonder ook maar een kloddertje te morsen. Voor deze techniek heb je wel de kaakflexibiliteit van een alpaca nodig. Kwestie van jaren oefenen!

Bekijk
* Bekijk, hoe dit allemaal kan/moet

Bekijk ook
* Welke technieken bestaan er om een tompouce te eten? - Het Instituut

Lees ook:
* Eerbetoon aan de Tompoes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .