Translate

donderdag 30 april 2020

Mooie namen voor een thuisvakantie!

Met de vakantie voor de deur terwijl we in lockdown zitten, gaan we over reisbestemmingen dicht bij huis fantaseren. Wordt het dit jaar het Verenigd Woningrijk of Indoornesië? Verblijven we deze zomer in Bad Eigenheim of wordt het Environs de la Maison? Aldus een mooie column van Ton den Boon gisteren in het dagblad Trouw. 



Het zijn namen van reisbestemmingen waar je je huis niet of nauwelijks voor uit hoeft. Wie zegt dat hij vakantie viert in Rund um Hausen, laat het weliswaar voorkomen alsof hij op reis gaat, maar blijft in feite thuis.

Toespelingen
Als het aankomt op het verzinnen van zulke alternatieve reisbestemmingen, zijn taalgebruikers behoorlijk creatief. Vaak zijn de fictieve plaatsnamen toespelingen op balkon, veranda of (dak)terras. Thuisblijvers kondigen aan te zullen verblijven aan de Costa Balconia of de Costa Veranda. Ze verheugen zich op een verblijf in Gran Balconia, Terrasmanië of Terrasselt, dan wel een zonnige zomer op het Playa del Balkon, dat – als er een paar plantenbakken staan ­– tevens het Bois de Balkonje kan worden genoemd. Ook het erf is een favoriete reisbestemming getuige namen als Tuinesië, Costa del Jardin, Monjardin, Bad Meingarten, Tuinzania, Hintergarten, Tuinerwold, Mauretuinië en Oprittanië. Bij (hobby)boeren schijnen vooral de Agrarische Weilanden populair te zijn.

Uitheemse oorden binnenshuis
Het advies om het huis niet te verlaten heeft inmiddels ook al geleid tot de ontdekking van allerlei al dan niet exotische oorden binnenshuis, zoals Toilet de Mar, Saint Souterrain, Serre Leone, Halifornië, Hannoverloop, Douchebekistan, Doucheburg, Schuurmonnikoog, Dakkappelle, Den Kelder, de Vloerstreek en natuurlijk Køkenhagen (waar je heerlijk kunt eten).

De column
*  Column Ton den Boon in rubriek Taal in dagblad Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .