Translate

woensdag 1 april 2020

Ze heetten eerder Rikki, Schalulleke, Sidonie en Pukkel

Ik heb altijd van stripboeken gehouden. Dus ook van Suske en Wiske. Daarom was gisteren, 30 maart 2020, een heuglijke dag.



75 jaar geleden op 30 maart 1945, verscheen namelijk het eerste exemplaar van deze populairste en langst lopende stripreeks van de Benelux in de Belgische krant De Nieuwe Standaard .

Geen broer en zus
Maar dat album kende nog geen Suske, maar een Rikki! Het heette daarom ‘De Avonturen van Rikki en Wiske' (in Chocowakije). Het Laatste Nieuws schrijft in een mooi artikel hierover: 'Wiske is niet de jonge tiener die we kennen, maar eerder een kindje van vijf à zes jaar. Haar onafscheidelijke pop Schanulleke is erbij, maar heet dan nog Schalulleke. Wiskes broer Rikki is een bokser van rond de twintig. De voornaamste rollen zijn verder weggelegd voor tante Sidonie, professor Wargaren en Pukkel, een personage dat veel wegheeft van Lambik'. (....)  'Door het leeftijdsverschil zijn de scenario’s beperkt. Vandersteen schrijft Rikki meteen uit het verhaal om in album twee, het Eiland Amoras, plaats te maken voor Suske, de ‘eenige overlevende afstammeling van Sus Antigoon’. Op het einde van het verhaal besluit de zwartharige jongen zijn nieuwe vriendinnetje (en leeftijdsgenoot) voor altijd te volgen naar onze contreien. Suske en Wiske zijn dus geen broer en zus'.

Jerom pas vijf jaar later
''In opvolger ‘De Sprietatoom’ uit 1948 komt Lambik er definitief bij, pas vijf jaar later vervoegt de weinig spraakzame krachtpatser Jerom de striphelden. De rest is geschiedenis. De reeks groeit uit tot een enorm succes in Vlaanderen en Nederland.'

Lees het gehele artikel in Het Laatste Nieuws
* Suske en Wiske zijn 75 jaar jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .