Translate

zondag 26 juli 2020

De Hondsdagen zijn begonnen

Met de 'hondsdagen', die deze week van start zijn gegaan, wordt van oudsher de warmste maand van het jaar aangeduid. 


De oorsprong van de term 'hondsdagen' komt uit de Griekse mythologie en verwijst naar het sterrenbeeld Grote Hond. De jager Orion uit Thebe had een hond met de naam Sirius. Toen Orion overleed, ging hij samen met zijn hond naar de hemel en kreeg hij daar een plekje tussen de sterren. De hond Sirius werd een heldere, goed zichtbare ster.

Broeierig
De hondsdagen beginnen als de ster Sirius samen met de zon opkomt en dan tijdelijk niet te zien is. Dat worden de hondsdagen genoemd. De hondsdagen lopen ongeveer van 20 juli tot 20 augustus en staan bekend om het warme broeierige weer met veel insecten. De eerste dag van de hondsdagen, 20 juli, wordt ook wel pisgriet genoemd.
In Nederland associëren veel mensen de naam 'hondsdagen' daarentegen met 'hondenweer' - afgeleid van het oud-Nederlandse woord 'ondeweer', wat slecht weer of noodweer betekent. "Het een sluit het ander niet uit: broeierig weer gaat vaak gepaard met onweer", legt traditiedeskundige Ineke Strouken uit.

Bederf
"En of het nou heet was of regende, het was in elk geval een periode waarin boeren heel goed op hun etenswaren moesten passen. Er waren vroeger nog geen koelkasten of diepvriezers en huizen waren natuurlijk niet geïsoleerd. Eten moest heel bewust in de kelder worden weggestopt, want het bedierf heel snel."

Lees meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .