Translate

vrijdag 21 augustus 2020

Ook aan de powernap?

Er wordt tegenwoordig geen artikel meer over de zorg gepubliceerd zonder het woord powernap. Maar wat het precies inhoudt? Ik wist het niet. 

Daarom maar eens gegoogeld. En ontdekt, dat het gewoon een kort dutje betekent. Dat ken ik wel. James Maas, sociaal psycholoog aan de Cornell University, bedacht de term, zo leer ik. Internediair besteedde er al in 2013 aandacht aan. We citeren.

Soorten
Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis alertheid is 10-20 minuten genoeg. Wil je alle cognitieve processen een beurt geven, dan moet je al meer richting een uur gaan denken. Dan kom je namelijk in een slaap terecht die helpt om feiten, plaatsen en gezichten te onthouden. Nadeel van dit dutje is dat je een beetje slaperig wakker wordt.
De slaap van anderhalf uur is natuurlijk nog moeilijker in te plannen, maar geeft je wel een volledige cyclus die je creativiteit ten goede komt. Deze slaap is ook goed voor het deel van je geheugen dat emoties en procedures opslaat, zoals het leren van nieuwe vaardigheden. Hiervan wakker worden geeft als het goed is geen problemen.

Lees meer:
* De perfecte powernap: hoe laat en hoe lang?
* Video: De ideale powernap ziet er zo uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .