Translate

woensdag 12 augustus 2020

Zomerpromenade: amusant én briljant

Een van de weinige vermakelijke programma’s op het ogenblik is ‘Zomerpromenade’. Dat schrijft vandaag de tv-recensent van het dagblad Trouw Willem Pekelder (hieronder links).  Hij begint zijn column als volgt. 

Op het eerste gezicht lijkt het een satire op talkshows, maar als je beter kijkt, zet het in feite het hele medium televisie in zijn hemd. Iets wat Wim T. Schippers in het verleden deed bij de VPRO is nu terug bij de NTR.

Talkshowtje spelen
We zien vier acteurs talkshowtje spelen: presentator Diederik Ebbinge, en zijn drie vaste ‘deskundigen’ – deskundig waarin, dat weet niemand – Eva Crutzen, Henry van Loon en Ton Kas. De gesprekken gaan alle kanten op: van body positivity, via het nieuwe boek van Arjen Lubach tot corona, maar de gemene deler is steeds de hoge dosis feitenvrijheid. Men zegt wat men voelt, vermoedt of ergens heeft opgepikt.

Tenenkrommend
Aan Ebbinge de ‘eer’ om tenenkrommend en knullig leiding te geven, zoals we hem dat eerder zagen doen als schoolhoofd Anton in ‘De Luizenmoeder’. Hij sluit zijn ‘journalistieke’ vragen op in een hermetische cirkelredenering, die zijn eigen onbenul en dat van de gasten extra pijnlijk zichtbaar maakt. Zoals deze: “Zeg Ton, zou het kunnen dat Lubach in zijn jeugd heeft geworsteld met zijn vader?” Ton (Kas): “Alles wijst wel in die richting”. Diederik: “Dus, jij wilt zeggen dat hij het minder ver zou hebben geschopt zónder die worsteling”. Ton: “Absoluut”. Diederik: “Maar je weet toch niet hoe het zou zijn gegaan als hij die worsteling níet had gehad?”

Lees de volledige column: 
Zomerpromenade’ is niet ámusant, het is bríljant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .