Translate

vrijdag 23 oktober 2020

Carnaval en beeldende kunst gaan samen in Oss

Eerst werden ze gedragen tijdens de plaatselijke carnavalsoptocht. Nu zijn de kostuums van verenigingen als De Frollies en De Meiden van Plezier zomaar onderdeel van een unieke expositie. 

Vanaf afgelopen donderdag zijn ze te zien bij K26, net als nog ruim twintig andere carnavalskunstwerken. 

Laagdrempelig
Eigenlijk wilde het kunstenaarscollectief aan de Kruisstraat afgelopen voorjaar al een tentoonstelling inrichten rondom carnaval. Om beeldende kunst en volkskunst bij elkaar te brengen in een laagdrempelige expositie. Maar na het uitstellen van de optocht door het slechte weer, waren er plots een stuk minder kostuums en attributen beschikbaar. Die moesten immers nog gebruikt worden wanneer de optocht zou worden ingehaald.

Schrale troost
Dat moment kwam er nooit. Er volgde een lockdown en nu opnieuw een boel restricties waardoor ook de festiviteiten rondom de elfde van de elfde niet door kunnen gaan. Het enige dat nog rest is de verlate expositie. Geheel in carnavalsstijl omgedoopt tot ‘De Schrale Troost'.

"We hopen op deze manier te laten zien dat we écht bij Oss horen", zegt Petrus Nelissen namens K26. "Veel mensen lijken nog te denken dat kunst iets afstandelijks is. Alleen voor een bepaalde elite. Maar deze tentoonstelling bewijst wel dat kunst overal is. Zeker ook tijdens carnaval.”

Carnavalisten
De expositie bestaat uit 23 verschillende werken. Van foto's en schilderijen tot kostuums en onderdelen van een oude carnavalswagen. Gemaakt door zowel de vaste kunstenaars van K26 als door ‘carnavalisten’. Samen vormen ze een kleurrijk geheel in het zogeheten Klein Kunstpodium, het voorportaal van de expositieruimte. Verderop is tegelijkertijd veel beeldbouwwerk te zien. Dat heeft overigens geen directe link met carnaval.

Openingstijden
De Schrale Troost is tussen 22 oktober en 8 november steeds geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Bezoekers wordt gevraagd om binnen een mondkapje te dragen.

Bron: Brabants Dagblad

1 opmerking:

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .